Neslavni kraj “predsednika sveta”: Jeremić kao socijalni slučaj

tačno.net
Autor/ica 30.6.2013. u 12:21

Jeremić je u UN branio „nacionalne interese Srbije“ pečenim prasićima od kojih se zgraža polovina, a ne samo islamske članice UN.

 

Piše: Tamara Kaliterna

Zgrada Generalne skupštine (GS) UN je zatvorena zbog renoviranja. Posle obnove trebalo bi da bude „bezbednija, modernija i energetski štedljivija“. U „veliko spremanje“ ugrađena je i smena Vuka Jeremića sa mesta predsedavajućeg GS prošlog petka. Blagorodni mediji u Srbiji to nisu izvorno objavili, iako se u danima vikenda emituje svašta, pa vanparlamentarne stranke koriste subotu i nedelju da navuku na sebe bilo kakav publicitet. Mediji Srbije su se poslužili hrvatskim izvorima: „Večernjim listom“ i „24 sata“, iako sami imaju dopisnike iz SAD i web stranu UN na koju je smeštena je loša vest.

Na mestu Jeremića aklamacijom je dočekan Džon Aš (John W. Ashe) sa Kariba, iskusni diplomata. Njega su krajem 2011. odabrale 33 zemlje Latinske Amerike. Jeremić je lane izabran tajnim glasanjem jer zemlje istočne Evrope, kojima je pripalo mesto predsedavajućeg GS te godine, nisu mogle da se slože oko kandidata.

Velike i ozbiljne zemlje – Kina, Francuska, Japan, Rusija, Velika Britanija, SAD – iz diplomatske pristojnosti nikada nisu htele da neko njihov predsedava GS.

 

Ban Ki Mun se razveselio

Umesto „Zbogom“ ili „Doviđenja“ Jeremiću, generalni sekretar UN Ban Ki Mun (Ban Ki Moon) je procedio: “Zahvaljujemo predsedavajućem na dinamičnoj sednici“. Predstavnik zapadnih zemalja je odbrusio: “Zahvaljujemo predsedavajućem”. Jeremićeva, istočnoevropska skupina u UN nije ga ni pozdravila, jer nije uspela da se usaglasi šta da kaže, tako da nije rekla ni slova. Crna Gora je bila za Jeremića, Hrvatska protiv. Kada članice nisu nekim zadovoljne, ali ne veruju da je loše radio iz niskih pobuda, ipak sledi kurtoazna zahvalnica.

Ban Ki Mun je čestitao je Ašu, odao mu priznanje za „impresivno iskustvo“ i dodao da se „raduje saradnji na ostvarenju zajedničkih ciljeva“.

Sponge Bob mora kući, u tuđinu. Gde ga ne čeka dobrodošlica. Izbačen je iz Demokratske stranke (DS), oteran sa dnevnog reda Ustavnog suda koji nije hteo da razmatra njegovu žalbu na isključenje iz DS. Iako je Jeremić, kome je preostala još samo funkcija predsednika Teniskog saveza Srbije (TSS), doputovao iz Njujorka prešavši 7.313 kilometara u jednom pravcu, godišnja skupština TSS nije održana. Nije bilo kvoruma, iako je skupština zakazana na dan kad se ne radi. Isprazan boravak u Beogradu Jeremić je iskoristio za razgovor sa Dušanom Petrovićem. Obojica su isključena iz DS.
Jeremić do kraja mandata u septembru ima tri obaveze: predsedava jednodnevnim debatama o preduzetništvu i nejednakosti i vodi neformalnu raspravu o međunarodnim migracijama.

 

Socijalni radnik

Srbija je za godinu dana predsedavanja Jeremića GS trebalo da plati 7,3 miliona dolara. Jeremić je tražio platu od 10.000 dolara, stan od 15.000 dolara mesečno, za reprezentaciju zahtevao 312.500, za 13 savetnika 943.500, za propagandu 375.000, a za dvojicu vozača od kojih bi jedan bio i telohranitelj 334.500 dolara. Tražio je i da mu se kupe tri automobila. Samo na vozni park Jeremić je želeo da potroši 86.000 dolara. Troškovnikom je predvideo i 300.000 dolara za „rezervu“.

Ban Ki Mun ima platu od 26.800 dolara, a Jeremićevog prethodnika Nasira Abdulaziza al Nasera je rodni Katar plaćao mesečno 25.000 dolara. Katar je prema Forbsovoj (Forbes) listi, najbogatija zemlja sveta. Srbija je, kako kaže Evropska statistička služba Eurostat, treća po siromaštvu u Evropi.

Jeremić je u UN branio „nacionalne interese Srbije“ pečenim prasićima od kojih se zgraža polovina, a ne samo islamske članice UN. U legendu je ušao opet po svinjskom osnovu – izjavom da će se uskoro omrsiti i prasetom nabijenim na kolac, uvođenjem u dvoranu UN Save Štrbca i Darka Trifunovića koji tvrdi da je u Srebrenici „stradalo 100 Bošnjaka“ na tematskoj sednici o Haškom sudu koju je sam sazvao, kao predsedavajući 193 zemlje je u službenim prostorijama slavio „novu godinu“ jedne zemlje – Srbije. Zbog izvedbe „Marša na Drinu“ sa strofom „Drini, Savi, svuda gde je plač/Tamo hita britak, srpski mač“ i „Tamo daleko“, glasnogovornik generalnog sekretara UN se izvinio članicama.

Predsedavajući GS se grlio sa Dodikom po predizbornoj RS, bivšeg hrvatskog predsednika Stjepana Mesića je nazvao “čovekom bez moralne i političke težine”. Sada tužilaštvo u Minhenu istražuje bankarske poslove Dodika, a naročito tajni račun od 5,4 miliona evra, a 25. juna Tomislav Nikolić nazdravlja u Beogradu Mesiću povodom ulaska Hrvatske u Evropsku uniju, Dana državnosti i Dana oružanih snaga Hrvatske.

 

Socijalni slučaj

Lane je Jeremić u glasanju za predsedavajućeg GS dobio 99, a protivkandidat iz Litvanije Dalius Čekuolis 85 glasova. Litvanac nije dobio podršku Rusije jer izjednačava nacističku Nemačku i SSSR, ni arapskih zemalja jer Litvanija nije glasala za članstvo Palestine u UNESKO-u.

Od 1. jula Litvanija preuzima predsedavanje EU, a Srbiji se smeši EU u kondicionalu 2014. Za Čekuolisa, koji je diplomata od karijere, diplomirao na Moskovskom državnom institutu za međunarodne odnose i bio ambasador u u šest zemalja EU, UN i NATO biće mnogo posla. Između ostalog da motri i ocenjuje šta Srbija smera kad je reč o uslovima za učlanjenje u EU. Jeremić, teorijski fizičar i jedan od osnivača Organizacije srpskih studenata u inostranstvu, ostaje bez posla. Na Borisa Tadića, kome je asistirao kada je ovaj bio predsednik Srbije, ministar telekomunikacija i odbrane više ne može računati.

Jeremić će se učlaniti u gomilu od 107.323 zvanično nezaposlena u Beogradu. Sa svojim zanimanjem posao neće naći. U glavnom gradu se još može zaposliti samo prodavac, konobar, kuvar, vozač, frizer ili knjigovođa. Po beogradskim opštinama, najmanje evidentiranih bez posla je u Sopotu – 1.485, saopštava Republički zavod za statistiku. Inače, Sopot ima 1.752 stanovnika svih godišta. U Surčinu je takođe malo – 2.282. nezaposlenih. Jeremić će kao nezaposlen, a obzirom na stručnu spremu šest meseci primati 19.000 dinara, ili oko 247 dolara, što je bakšiš od njujorške plate.

Jeremićev izbor je zamaman. Dilema, razarajuća. U Sopotu, svi sportski klubovi imaju nadimak „Vukovi sa Kosmaja“. U Surčinu su smeštene brojne i velike farme za tov svinja.

Autonomija

tačno.net
Autor/ica 30.6.2013. u 12:21