Podrška za više od 50 porodica djece i osoba sa invaliditetom – Zvanično otvoren Servis centra „SocI“ u Tuzli

tačno.net
Autor/ica 29.6.2017. u 13:34

Podrška za više od 50 porodica djece i osoba sa invaliditetom – Zvanično otvoren Servis centra „SocI“ u Tuzli

Servis centra „SocI“ koji pruža podršku porodicama djece i osoba sa invaliditetom danas je i zvanično otvoren.

Servis centar u Tuzli zvanično su otvorili Peter Duffy, direktor Misije USAID-a u BiH i gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović.

Centar nudi besplatne usluge za više od 50 porodica djece i osoba sa invaliditetom sa područja Tuzlanskog kantona, a prvenstveno kroz osiguravanje boravka do četiri sata dnevno za djecu, kreativnih i inkluzivnih radionica i muzikoterapije, rada na vještinama socijalizacije, za odrasle osobe sa poteškoćama u razvoju organizuju se aktivnosti samozastupanja, dok  je za porodice djece i osoba sa poteškoćama u razvoju osigurana pravna i psihološka pomoć, savjetovanje, te pomoć u kriznim situacijama.

“Sretan sam da danas mogu biti ovdje i posebno se zahvaliti Gradu Tuzla i svima koji su učestvovali u osnivanju Centra koji djeci pruža mogućnost da ostvare osnovna ljudska prava, a njihovim roditeljima podršku koja im je itekako potrebna. Ponosan sam što USAID podržava uspostavljanje ovakvih centara i u drugim djelovima BiH i nadam se da ćemo uskoro otvarati i nove.“ – poručio je Peter Duffy, direktor Misije USAID-a u BiH.

Servis centri  za podršku porodicama djece i osoba sa invaliditetom ranije su otvoreni i u Sarajevu, Banja Luci i Foči.

“Moramo imati više sluha za djecu i osobe sa invaliditetom, ali i njihove porodice.  Ovaj Servis centar je poseban upravo zbog toga što cijeloj porodici pruža podršku koju nigdje drugo ne mogu dobiti.“ – istakao je Jasmin Imamović, gradonačelnik Tuzle.

Uspostavljanje Servis centra podržali su USAID-ov Program podrške marginaliziranim grupama (USAID/PPMG) i Grad Tuzla, a inicijator osnivanja je Udruženje za ljudska prava i socijalnu inkluziju (SocI) iz Tuzle.

Udruženje za ljudska prava i socijalnu inkluziju (SocI) brine o osobama koje nisu dovoljno socijalno uključene, te im pomaže da ostvare svoj puni potencijal.

 

tačno.net
Autor/ica 29.6.2017. u 13:34