Organizatori protesta u Sarajevu poslali pisma parlamentarcima: Zahtjevi građana i krajnji rok

klix.ba
Autor/ica 18.4.2021. u 09:21

Organizatori protesta u Sarajevu poslali pisma parlamentarcima: Zahtjevi građana i krajnji rok

Pripadnice pokreta “Ženski marš” su nakon jučerašnjih protesta u Sarajevu poslale zahtjeve u ime građana na službene adrese parlamentaraca u Federaciji Bosne i Hercegovine i BiH.

Na protestima “Borba za život” koji su počeli defileom automobila od Željezničke stanice u Sarajevu, a završeni ispred državnog parlamenta poslata je poruka zastupnicima i delegatima u oba parlamenta sa zahtjevom da smjene Vladu FBiH zbog neuspjeha u nabavci vakcina.

Dat im je rok do kraja mjeseca, a ukoliko to ne bude učinjeno, najavljeni su novi masovniji protesti za 1. maj.

Federalnim parlamentarcima je sada poslato i pismo u kojem se zahtijeva od njih da smjene trenutni saziv Vlade FBiH i imenuju novi koji će u roku od 14 dana predstaviti Akcioni plan borbe protiv pandemije.

Prvi protesti su održani 6. aprila nakon čega je “Ženski marš” poslao zahtjev građana na asdrese Vijeća ministara tražeći od njih ostavke. S obzirom na to da se niko nije oglasio tim povodom niti odgovorio na zahtjeve, odlučili su smjenu Vijeća ministara BiH tražiti od državnih parlamentaraca.

U drugom pismu koje su poslali organizatori jučarašnjih protesta stoji: “Ovim putem pozivamo sve vas koje su birali građani i građanke BiH i koji vas plaćaju da: pokrenete smjenu Vijeća ministara BiH u skladu sa Poslovnikom o radu Parlamentarne skupštine BiH i imenujete novi saziv Vijeća ministara koji će u roku od 14 dana predstaviti jasan i realno provodiv Akcioni plan borbe protiv pandemije i upravljanja krizom”.

Klix.ba

klix.ba
Autor/ica 18.4.2021. u 09:21