Podignuta optužnica protiv pet osoba zbog prikrivanja dokaza u slučaju “Dženan Memić”

G.M./Klix.ba
Autor/ica 9.7.2021. u 15:47

Podignuta optužnica protiv pet osoba zbog prikrivanja dokaza u slučaju “Dženan Memić”

Foto: Arhiv

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu protiv pet osoba u predmetu “Dženan Memić”. Optužnica je poslata na potvrđivanje Sudu BiH.

Optužnica se odnosi na okolnosti ubistva mladića Dženana Memića na Ilidži u februaru 2016. godine.

Optužnica je podignuta protiv Alise Ramić (djevojačko Mutap), bivše djevojke Džanan Memića koja je s njim bila na mjestu nesreće i njenog oca Zijada Mutapa, a njom su obuhvaćeni i Hasan Dupovac, Josip Barić i Muamer Ožegović.

Zijad Mutap se tereti da je organizator kriminalne grupe.

Alisa Ramić tvrdi da ima amneziju i da se ne sjeća detalja iz noći kada je Dženan stradao.

Oglasili se iz Tužilaštva BiH

Kako je rečeno iz Tužilaštva BiH, optužnica je podignuta protiv pet osoba zbog organiziranog kriminala i sprečavanja otkrivanja i dokazivanja stradanja Dženana Memića.

Navode opužbe Tužilaštvo će dokazivati pozivanjem 88 svjedoka, od čega 16 uz dodijeljene mjere zaštite, kao i prilaganjem oko 150 dokaznih materijala.

Optuženi se terete da su, u periodu od 8. februara 2016. godine pa nadalje, pristupili grupi za organizirani kriminal, koju su formirali Zijad Mutap i drugi, a koja je organizirana radi prikrivanja dokaza o načinu na koji je Dženan Memić, sin Muriza, rođen 1994. godine, zadobio teške tjelesne povrede opasne po život 8. februara 2016. godine u Velikoj Aleji, usljed kojih je 15. februara preminuo u Kliničkom centru Sarajevo.

U optužnici se navodi da su optuženi vršili prikrivanje dokaza i počinilaca fingiranjem dokaza, prikrivanjem njima poznatih činjenica, te poduzimali radnje sa ciljem prikrivanja stvarnog načina na koji je Memić zadobio teške tjelesne povrede opasne po život.

Prema navodima optužnice, po prethodnom dogovoru, optuženi Zijad Mutap je ostvarivao kontakte s više osoba, među kojima i optuženima, koji su osobno, kao i u dogovoru s njim i njegovim uputama, u cilju prikrivanja počinilaca i načina stradanja Memića, počinili nezakonite radnje.

Oni su, kako se tvrdi, neovlašteno i bez naredbe nadležnog suda, izuzimali dokaze u vidu snimaka videonadzora, neovlašteno fingirali i podmetali dokaze koji to stvarno nisu, navodili službene djelatnike MUP-a KS na donošenje i potpisivanje akata koji ne odgovaraju utvrđenom činjeničnom stanju, dostavljali fingirane dokaze na vještačenja prikazujući iste kao stvarne te na taj način vršili ometanje i usmjeravanje istrage u pogrešnom smjeru, prikrivali činjenice koje su im poznate, uništavali dokaze prikupljene s mjesta događaja, a koji se odnose na stradanje Dženana Memića, a sve u namjeri da prikriju stvarne počinioce i stvarni način na koji je Dženan zadobio teške tjelesne povrede od kojih je preminuo.

Optuženi se terete za krivično djelo organizirani kriminal, a u vezi sa krivičnim djelima protuzakonito posredovanje, pomoć počinitelju nakon učinjenog krivičnog djela, spriječavanje dokazivanja i davanje lažnog iskaza.

Tužilaštvo BiH nastavlja intenzivan rad u ovom predmetu u odnosu na ostale prijavljene osobe.

klix.ba

G.M./Klix.ba
Autor/ica 9.7.2021. u 15:47