Održan prosvjed ispred spomenika Franji Tuđmanu zbog političke represije

Goran Borković
Autor/ica 31.1.2019. u 13:21

Izdvajamo

  • Društvo je podijeljeno na način koji je zamislio ovaj čovjek ispred čijeg spomenika stojimo - na 200 najbogatijih obitelji i osiromašenu većinu. Srp i čekić simbol su upozorenja da tim podjelama stanemo na kraj. Bez obzira što su obrisani, srp i čekić ostat će kao sjena na ovom spomeniku nakon što ih je Filip Drača nacrtao

Povezani članci

Održan prosvjed ispred spomenika Franji Tuđmanu zbog političke represije

REUTER/Aly Song

Više političkih stranaka i organizacija zatražilo je povlačenje optužnice protiv Filipa Drače koji je na postolju Tuđmanovog spomenika sprejem nacrtao srp i čekić

Povucite optužnicu protiv Filipa Drače, poruka je s protesta ‘Protiv političke represije’ koji je u srijedu predvečer održan u Zagrebu ispred spomenika Franji Tuđmanu, s ciljem da Državno odvjetništvo odbaci optužnicu protiv Drače koji je na postolju spomenika prvog hrvatskog predsjednika sprejem nacrtao srp i čekić. Podizanje optužnice nazvali su licemjernim i selektivnim.

Neposredno prije skupa, na kojem se okupilo stotinjak osoba, privedene su četiri osobe, objavio je N1, nakon potvrde Policijske uprave zagrebačke. Protest u organizaciji Baze za radničku inicijativu i demokratizaciju (BRID), Mreže antifašistkinja Zagreba (MAZ), Radničke fronte, Radničkog portala, portala Slobodni filozofski i Socijalističke radničke partije Hrvatske (SRP), održan je uz jako policijsko osiguranje i trajao nepuni sat vremena.

Kandidatkinja Radničke fronte za predsjednicu države Katarina Peović akciju represivnih aparata nazvala je brutalnom i pretjeranom, a objavljivanje Dračine fotografije političkim progonom čiji je jedini cilj zastrašiti one koji drugačije misle.

– Društvo je podijeljeno na način koji je zamislio ovaj čovjek ispred čijeg spomenika stojimo – na 200 najbogatijih obitelji i osiromašenu većinu. Srp i čekić simbol su upozorenja da tim podjelama stanemo na kraj. Bez obzira što su obrisani, srp i čekić ostat će kao sjena na ovom spomeniku nakon što ih je Filip Drača nacrtao – kazala je i upozorila na klasne razlike u Hrvatskoj.

– Pokušaj policije da zabrani crtanje srpa i čekića pokušaj je zabrane da se govori o ovim podjelama. Od braniteljske populacije, koju čini oko 70.000 ljudi, njih preko 11.000 prima mirovinu višu od 8.000 kuna. Od milijun običnih umirovljenika, tek njih tri tisuće prima mirovinu od osam tisuća kuna. Oni koji su protiv ovog čina imaju 11 tisuća razloga da se protiv njega bune – istaknula je Katarina Peović, naglasivši da je takvog terora dosta.

Kristofor Štokić iz SRP-a rekao je da smo 28 godina izloženi sumanutom revizionizmu čiji je cilj revitalizacija vojske NDH, kao i da se pozitivne tekovine Narodnooslobodilačke borbe spominju isključivo na način da se odmah doda i kritika partizanske borbe. Policijski progon Filipa Drače usporedio je s onim na Divljem zapadu, budući da je nedostajala još samo potjernica s natpisom ‘Traži se živ ili mrtav’.

Vladajuće strukture ponadale su se da će ulica kazniti Draču nakon što završi u pritvoru, naglasio je, upozorivši da je više od tri tisuće spomenika NOB-u srušeno, kao i da se ustaški grafiti nalaze praktički na svakom koraku, premda su zakonom zabranjeni, za razliku od srpa i čekića koji simboliziraju zajedništvo seljaka i radnika, odnosno oslobođenja rada.

Sandra Kasunić iz Antifašističkog vjesnika pročitala je samo neke od lokacija na kojima su srušeni ili nestali spomenici NOB-a uz obaveznu natuknicu ‘nepoznati počinitelj’. Preambulu Ustava o zasnivanju na odlukama ZAVNOH-a nazvala je paravanom za stvaranje državotvornih mitova, kako onih ratnih tako i privrednih. Podsjetila je i da su neki gradovi, poput Osijeka, na početku devedesetih godina temeljito počišćeni od partizanskih spomenika.

– Tada nije postojala potreba da policija i mediji objave fotografiju neidentificiranog počinitelja kako bi se savjesno građanstvo pozvalo u pomoć za identifikaciju. Policija je postupala sukladno odluci Branimira Glavaša o potrebi tobožnje restauracije spomenika. Cilj je bila njihova trajna eliminacija i zatiranje antifašizma – kazala je Sandra Kasunić. Upozorila je da je u Zagrebu uklonjeno 55 posto spomenika i spomen-obilježja antifašističkog predznaka te preimenovano 87 posto javnih institucija i 70 posto ulica i trgova. Takvo ponašanje vlasti nazvala je strahom od ideja solidarnosti i pravednosti koje takvi simboli sa sobom nose.

– Vrijeme je da ljevica svim onima koji poturaju ustaštvo kaže dosta! Represivni aparat preorao je svaki metar grada Zagreba da pronađe 24-godišnjaka koji je nacrtao grafit na spomeniku. Mainstream mediji su bili upregnuti, a građani natjerani na drukanje. Je li to cilj ovog društva? –  rekao je Dimitrije Birač s Radničkog portala.

Kritizirao je državne službe koje uporno ne istražuju kriminalne radnje, istaknuvši da smo svjedoci implementacije kapitalističkog sustava s početka 20. stoljeća.

– Vrijeme je da se okupimo i da se počnemo zajedno boriti. Ljevica više neće dopustiti da se kao devedesetih njene predstavnike udara. Prema tome, dolje politička represija i živjela ljevica – zaključio je Birač.

Portalnovosti.com

Goran Borković
Autor/ica 31.1.2019. u 13:21