Parlamentarke BiH traže da se preispita odbijanje pritvora Denisu Buntiću za porodično nasilje

RSE
Autor/ica 27.9.2023. u 13:08

Izdvajamo

  • "Šalje se poruka ne samo Klari Buntić, nego i svim ženama u Bosni i Hercegovini, da se ne mogu osjećati sigurno u Bosni i Hercegovini, niti očekivati pravnu zaštitu u slučaju nasilja u porodici, pokušaja ubistva ili drugih krivičnih djela", navodi se u saopštenju.

Povezani članci

Parlamentarke BiH traže da se preispita odbijanje pritvora Denisu Buntiću za porodično nasilje

Ilustrativna fotografija/AFP

Svih deset zastupnica Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine zatražile su da Općinski sud u Ljubuškom preispita odluku kojom je odbijen pritvor nekadašnjem hrvatskom rukometnom reprezentativcu Denisu Buntiću za slučaj porodičnog nasilja.

Buntić je ranije uhapšen u porodičnoj kući u Ljubuškom nakon što ga je za porodično nasilje prijavila njegova supruga. Tokom pretresa njegove kuće pronađena je velika količina oružja.

Zastupnice u Parlamentu Bosne i Hercegovine, u saopštenju za javnost 27. septembra, poručile su kako je odbijanjem pritvora Buntiću “ugrožen krivični postupak, s obzirom na ponavljanje krivičnog djela ili utjecaja na iskaze svjedoka”.

Naglašavaju i da sudovi, tužilaštva i policija u Bosni i Hercegovini svojim djelovanjem “moraju ohrabrivati žene žrtve porodičnog nasilja da prijave nasilje”.

“Šalje se poruka ne samo Klari Buntić, nego i svim ženama u Bosni i Hercegovini, da se ne mogu osjećati sigurno u Bosni i Hercegovini, niti očekivati pravnu zaštitu u slučaju nasilja u porodici, pokušaja ubistva ili drugih krivičnih djela”, navodi se u saopštenju.

Na odluku Općinskog suda se žalilo i Tužilaštvo Zapadnohercegovačkog kantona, kojem pripada Ljubuški.

Parlamentarke podsjećaju i na nedavni tragični slučaj u Gradačcu u kojem je, kako ističu, “stroža praksa određivanja pritvora počiniteljima obiteljskog nasilja mogla spasiti živote”.

U Gradačcu, na sjeveru Bosne i Hercegovine, 11. augusta je počinjeno trostruko ubistvo, a u napadu su ranjene i tri osobe.

Nermin Sulejmanović je ubio bivšu partnericu Nizamu Hećimović koja ga je nekoliko dana ranije prijavila policiji zbog nasilja. Ubio je i oca i sina Đengiza i Denisa Ondera, također iz Gradačca. Teško je ranio Harisu Onder, njihovu majku i suprugu.

Ubistvo je prenosio uživo na svom Instagram profilu, koji je kasnije uklonjen, a u toku policijske akcije počinio je samoubistvo.

Isti dan su u nekoliko gradova Bosne i Hercegovine održani protesti građana protiv nasilja zbog trostrukog ubistva u Gradačcu

RSE

RSE
Autor/ica 27.9.2023. u 13:08