Renato Baretić: Koskeriku kapitulacija

Autor/ica 12.11.2011. u 14:54

Renato Baretić: Koskeriku kapitulacija

Ha! Slabo se, bojim se, u noći s utorka na srijedu spavalo u posteljama splitskih gradskih vijećnika iz redova HDZ-a. A ni rodbini iz “hrvatske” “građanske” “stranke” nije bilo bitno lakše usnuti… Potpuno izgubljena Kosorica i potpuno zalutali Kerum sklopili su u Zadru predizbornu koaliciju za 9. i 10. jedinicu i, praktično, potpisali sporazum o obostranoj kapitulaciji.

Što će 4. prosinca značiti glas za tu Koskeriku koaliciju? Ništa više od glasačevog preuzimanja potvrde o odbijanju pristupanja na test elementarne inteligencije. Zamišljam, evo, već pola sata kako bi trebao izgledati i o čemu, te na koji način, razmišljati taj znanstvenofantastični junak, taj koji će u Dalmaciji glasati za savez Kosorove i Keruma, vjerujući da baš oni i samo oni mogu učiniti nešto suvislo za boljitak ljudi i zemlje, pače domovine, na prostoru od Male Kapele do Konavala. I ne ide mi nikako s tim zamišljanjem. Istresao sam cijelu vrećicu sinovih gormita, zagledao svakoga, ali nijedan mi se ne čini dovoljno nakaznim za dočaravanje takvog idiota.

Ali, vratimo se s otoka Gorma u bezumlja hrvatske zbiljnosti. Što Kerum dobiva ovim koaliranjem? Da citiram Marulića (ili je to bio Šenoa?) – goli kurac! Da je ostao sam i inzistirao na svemu što je do jučer izgovarao te zagovarao, onako kako to čine oni krajnje odbojni slavonsko-baranjski glavašine, osvojio bi – zahvaljujući gormitima iz njegova plemena – sigurno više mandata no što će ih osvojiti ovako, koalirajući sa strankom Dujomira Marasovića, “kretena i budale”, kako je davno za njega kazao iznenadni koalicijski partner Kerum (ili je to bio Željko?). Nastupajući u trećem utoračkom Dnevniku HTV-a (sintagmu “neobjektivna situac’ja”, nadam se, niste propustili) splitski je terminator izjavio kako od ovoga koalicijskoga sporazuma očekuje tri saborska mandata – jedan za sebe, jedan za Seku i jedan za šuru Sapunara. Drugim riječima: sračunao je da nema šanse u svezigled zastupničkog imuniteta za njih troje ako ne koalira s HDZ-om. S obzirom na recentne ankete, iz toga bi se dalo zaključiti kako je ranije, glede rečenog imuniteta, već pokušavao koalirati i s kukurikavcima, ali nekako nije išlo, pa se sad hvata zadnje slamke, makar bila i najtanja.

A što pak HDZ dobiva tom predizbornom koalicijom? Da citiram Držića (ili je to bio Mažuranić?) – kurac na batini! Da su na izbore izišli sami, dobili bi, ako ništa drugo, barem realan preslik javne percepcije o svojoj stranci i njenom statusu kod birača u ove dvije izborne jedinice. Ovako pak nikad neće doznati jesu li, zahvaljujući koaliranju s Kerumom, dobili više ili manje glasova no što im je realni kapacitet. Po mome mišljenju, dobit će još i manje glasova (baš kao i Kerum!) no što bi ih dobili bez nje.

Sve u svemu – u povijesti hrvatskog višestranačja nije bilo besmislenije i obostrano autodestruktivnije koalicije od ove između “hrvatske” “demokratske” “zajednice” i “hrvatske” “građanske” “stranke”. Ali, štono narod kaže – svako zlo za neko dobro…

Nacional.hr

Tagovi:
Autor/ica 12.11.2011. u 14:54