Otkazana poseta Sergeja Lavrova Srbiji

RSE
Autor/ica 6.6.2022. u 09:09

Otkazana poseta Sergeja Lavrova Srbiji

foto: ap

Poseta ruskog ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova Srbiji otkazana je nakon što su Bugarska, Severna Makedonija i Crna Gora zatvorile svoj vazdušni prostor za prelet aviona kojim je trebalo da dođe u Beograd, objavila je agencija Rojters pozivajući se na informaciju novinske agencije Interfaks.

Otkazivanje posete potvrdio je visoki zvaničnik ministarstva vanjskih poslova, koji je za Interfax rekao: “Naša diplomatija tek treba da savlada teleportaciju”.

Iz ruskog ministarstva spoljnih poslova za sada nema zvanične potvrde ove informacije, kao ni od zvaničnika u Srbiji.

Umesto plana za najavljenu posetu ruskog šefa diplomatije, Predsedništvo Srbije najavilo je za ponedeljak u 10 časova sastanak predsednika Aleksandra Vučića sa ambasadorom Rusije Aleksandrom Bocan-Harčenkom.

Lavrovljevu postu Beogradu u petak 3. juna zvanično je najavila predstavnica Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova. Njegova poseta bila je planirana za 6. i 7. jun.

U nedelju uveče Ministarstvo spoljnih poslova Severne Makedonije u odgovoru Radiju Slobodna Evropa (RSE) potvrdilo je da je ta država odbila zahtev Ambasade Ruske Federacije da iskoristi vazdušni prostor za let aviona ruskog ministra spoljnih poslova kako bi doputovao u Beograd.

Zahtev je Rusija uputila uprkos činjenici da je Severna Makedonija već od 28. februara uvela vazdušne sankcije Rusiji, nakon invazije te zemlje na Ukrajinu koja je počela 24. februara.

Da je posetu ruskog šefa diplomatije teško realizovati zbog zatvaranja vazdušnog prostora potvrdili su prethodnih dana i predsednik i premijerka Srbije, Aleksandar Vučić i Ana Brnabić.

Brnabić je, dan uoči najavljene posete, 6. juna za televiziju Pink rekla da je situacija oko dolaska ministra spoljnih poslova Rusije “izuzetno komplikovana” i da se logistikom njegovog putovanja bavi Aleksandar Vučić.

Sam Vučić slično je konstatovao nešto ranije, 2. juna. Boraveći u Bratislavi tada je rekao da se stvari komplikuju ali da nije spreman da pruži više detalja.

Srpski zvaničnici do sada nisu saopštili nikakve detalje o planiranoj poseti. Radio Slobodna Evropa do objavljivanja ove vesti nije dobio odgovor od Vlade Srbije, Ministarstva spoljnih poslova i Predsedništva Srbije da li se poseta definitivno otkazuje i na čiju inicijativu je trebalo Lavrov da doputuje u Beograd.

Sergej Lavrov zajedno s ruskim predsednikom Vladimirom Putinom na popisu je sankcija mnogih zapadnih država zbog invazije Ukrajine. Jedine države u koje mogu putovati u Evropu su Bjelorusija, Moldavija, Srbija i Bosna i Hercegovina.

U Srbiji je, prema ranijim najavama, bilo planirano da se susretne sa predsednikom Srbije, Aleksandrom Vučićem, srpskim šefom diplomatije Nikolom Selakovićem i predsednikom Skupštine, Ivicom Dačićem kao i sa patrijarhom Srpske pravoslavne crkve Porfirijem.

O prirodi posete govorio je i sam Lavrov. On je u intervjuu za Radio televiziju Republike Srpske, 4. juna rekao da će tokom posete Beogradu sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem razgovarati “o svim temama koje su od interesa za srpske prijatelje”.

Najava o poseti Lavrova došla je nekoliko dana nakon što su ruski predsednik Vladimir Putin i njegov srpski kolega Aleksandar Vučić u telefonskom razgovoru (29. maja), dogovorili da Rusija nastavi da isporučuje prirodni gas Srbiji.

Kako je nakon tog razgovora Vučić saopštio, Srbija će imati veoma povoljnu cenu gasa, a ugovor će biti potpisan na tri godine.

RSE

RSE
Autor/ica 6.6.2022. u 09:09