Održani antiratni protesti – Sarajevo pružilo podršku Ukrajini

tačno.net
Autor/ica 25.2.2022. u 13:41

Održani antiratni protesti – Sarajevo pružilo podršku Ukrajini

Foto: e.š.

Građani i građanke Sarajeva okupili su se danas, 25. februara, u Velikom parku ispred spomenika djeci Sarajeva u znak podrške građanima i građankama Ukrajine.

Anti-ratni aktivisti i aktivistkinje organizovali/e su u Sarajevu protest i uputili/e su niz poruka podrške Ukrajini, ali i kritike svjetskim silama i Rusiji.

Foto: e.š.

Iz ove grupe su, u pozivu na protest kazali da “mi koji/e znamo šta je rat, koji/e znamo šta je agresija, koji/e se svakodnevno već decenijama oporavljamo od rata i svakodnevno živimo pod prijetnjom novog rata, svaki dan budeći se u nadi da ćemo i zaspati u miru, solidarišemo se sa ljudima Ukrajine koji su se u četvrtak probudili pod bombama, sirenama i neizvjesnosti”.

Istakli su da su imperijalne i ekspanzionističke sile diktatora odlučile su da koriste oružje i rat kako bi sebi osigurali vječnu slavu i još više profita. Kao i svi agresori, Putin se trenutno koristi nacionalističkim narativom, a ako ko zna kako nacionalizmi uništavaju ljudskost i polariziraju ljude to smo mi. Zbog toga je naša dužnost pozvati na mir i zaustavljanje vještačke polarizacije.

“Stop prisilnoj regrutaciji”, “Zaustavite rat! Ne napuštajte Ukrajinu kao što ste napustili BiH”, “Stop imperijalizmu”, “Jeb’o vas svjetski poredak”, samo su neki od natpisa koje su poručili građani i građanke BiH.

Foto: e.š.

Organizatori i organizatorke protesta su također poručili/e da smo kolektivno iznevjerili ljude u Ukrajini, jer smo ostali nijemi dok je rat bio u najavi.

“Kolektivno smo iznevjerili i ljude u Siriji, Afganisatnu, Jemenu, Kongu, nastavi niz. Ratovi bukte po cijeloj planeti. Nekako nam se stalno ti ratovi čine daleko, da nisu naši. A ustvari svi ratovi su i naši jer su direktno usmjereni protiv ljudske vrste i humanosti”, kazali/e su.

Antiratni protesti u znak podrške Ukrajine održani su jučer širom svijeta, a stotine ljudi u Rusiji je uhapšeno zbog organizovanja demonstracija.

tačno.net
Autor/ica 25.2.2022. u 13:41