Revolucija traje: Narod krenuo na kukavičku vlast: Zapaljene zgrade Vlade u Tuzli, Sarajevu i Zenici

tačno.net
Autor/ica 7.2.2014. u 11:19

Revolucija traje: Narod krenuo na kukavičku vlast: Zapaljene zgrade Vlade u Tuzli, Sarajevu i Zenici

U Tuzli se smiruje situacija pred zgradom Vlade. Građani su krenuli prema zgradi Općine u Tuzli.

Demonstranti su upali u zgradu Vlade Kantona Sarajevo, gori policijska kućica pored zgrade Vlade.

Vatrogasci ne mogu staviti pod kontrolu požar kojeg raspiruje vjetar koji se širi prema gornjim spratovima zgrade. Demonstranti stoje, ne razilaze se, povukli su se ulicom koja vodi prema dvorani Mejdan.

Pet vatrogasnih vozila gasi požar na zgradi Vlade TK, demonstranti pokušali da se popenju na jedno vozilo, ali su ih vatrogasci šmrkovima uspjeli spriječi

Žestoki napadi na policiju u ulici pored zgrade Vlade KS.
Zapaljen je svečani ulaz u zgradu Vlade KS. Masa ne dozvoljavala prolazak vatrogasnog vozila na Skenderiji.

Nakon jučerašnjih cjelodnevnih protesta u Tuzli koji su eskalirali u sukobe između policije i građana, te protesta u Sarajevu u kojima je, također, došlo do okršaja između snaga sigurnosti i nezadovoljnih građana, danas će Bosanci i Hercegovci ponovo izaći na ulice u potrazi za svojim osnovnim pravima.

Nova protestna okupljanja za petak su najavljena u Tuzli, ali  u znak podrške građani su najavili izlazak na ulice i u Sarajevu, Prijedoru, Bugojnu, Orašju, Lukavcu, Banjoj Luci, Zenici, Tešnju, Gornjem Vakufu, Gračanici, Olovu, Vitezu, Bihaću, Mostaru, Kaknju, Brčkom, Cazinu, Konjicu, Sanskom Mostu i Jajcu.

Poziv građanima na iskazivanje nezadovoljstva uputili su i Helsinški parlament građana Banja Luke i još jedna nevladina udruga sa sjedištem u FBiH.

Tuzlaci, kako je najavljeno, u 13.00 sati nastavljaju proteste. Također je najavljeno i da će se javno obratiti i glavni kantonalni tužilac Tomislav Ljubić.

U 13.00 sati premijer Tuzlanskog kantona Sead Čaušević pozvao je na sastanak predstavnike preduzeća Konjuha iz Živinica, Dite i Polihema, a pozvao je i predstavnike nezaposlenih.

Obustavljena je nastava u osnovnim i srednjim školama, a roditeljima je sugerirano da djeci i maloljetnicima ne dozvole sudjelovanje u prosvjedima. Odgođeno je polaganje planiranih ispita na svim fakultetima Sveučilišta u Tuzli. Očekuje se da će se prosvjednicima pridružiti i studenti.

Prosvjednici su putem društvenih mreža najavili da ne odustaju od zahtjeva za smjenom premijera Seada Čauševića, čiju fotelju grčevito brani policija i koji je u četvrtak navečer poručio kako ni on niti njegova vlada neće dati ostavku unatoč zahtjevima prosvjednika.

Podsjetimo, masovno iskazivanje nezadovoljstva građana počelo je prije dva dana kada su ispred Vlade Tuzlanskog kantona izašli obespravljeni radnici nekoliko firmi, nezaposleni i građani.

Protesti su već prvog dana eskalirali, demonstranti su zgradu Vlade TK gađali kamenicama, jajima i bakljama, a policija je koristila suzavac. Bilo je povrijeđenih i uhapšenih, a isti scenario i jučer je viđen na ulicama Tuzle.

Građani su se okupili u još masovnijem broju, palili su se kontejneri i gume, a zgrada Vlade Tuzlanskog kantona je doslovno demolirana.

Situacija na demonstracijama u Tuzli, na kojim je broj okupljenih građana u četvrtak popodne narastao na nekoliko hiljada, u jednom je trenutku izmakla kontroli i prema posljednim podacima, više od 100 je povrijeđeđenih.

U Službu hitne medicinske pomoći Tuzla do 20 sati primljena su 102 policajaca koji su zadobili teške povrede, kao što su konture i prelomi, te 28 civila s lakšim povredama, nastalih usljed bacanja suzavca ili udaraca tvrdim predmetom.

U Vladi Federacije BiH u četvrtak uveče nakon hitnog sastanka zbog nereda u Tuzli, premijer Nermin Nikšić poručio je da svi imaju pravo na mirno okupljanje, ali ne i na nasilničko ponašanje, ugrožavanje sigurnosti i uništavanje imovine.

“Očekujemo da nadležne strukture utvrde činjenično stanje u vezi sa protestima te pokrenu postupak odgovornosti za nezakonito narušavanje javnog reda i mira, uništavanje imovine, ali da se istraži i ukoliko je bilo prekomjerne primjene sile”, rekao je premijer.

Događaji u Tuzli potaknuli su i ostale građane u BiH da iskažu svoje dugogodišnje nezadovoljsvo, pa su jučer na ulice izašli i stanovnici Sarajeva, Zenice, Bihaća, Kaknja, Mostara, Prijedoru….

Iz Udruženja nezaposlenih BiH ističu kako su protesti koji su započeli u Tuzli, a dan kasnije nastavljeni u većini bosanskohercegovačkih gradova, refleksija su nezadovoljstva građana koji su dovedeni na rub siromaštva i osnovne životne egzistencije

 “Udruženje nezaposlenih u BiH ne želi biti promatrač dok naše nezaposlene i obeštećene građane tuku i maltretiraju specijalne jedinice policije, dok isti ti građani traže svoja prava ispred nadležnih institucija. Pozivamo sve građane koji su u revoltu zbog nemilih događaja da se suzdrže od poduzimanja nasilnih mjera. Također, upozoravamo i zahtijevamo od svih nadležnih policijskih tijela da ne koriste prekomjernu silu prema prosvjednicima, inače će prosvjedi eskalirati u nasilje. Ne želimo gledati sliku Grčke i Ukrajine na ulicama naših gradova”, priopćeno je iz Udruženja.

Udruženje nezaposlenih u BiH pozvalo je sve nezaposlene građane da daju doprinos u pronalasku rješenja koja bi bila prihvaćena od svih razina vlasti u Bosni i Hercegovini.

Proteste u Bosni i Hercegovini možete pratiti uživo na sljedećem linku

tačno.net
Autor/ica 7.2.2014. u 11:19