Novinarska udruženja regije osudila spaljivanje tjednika ‘Novosti’

tačno.net
Autor/ica 14.9.2017. u 11:25

Novinarska udruženja regije osudila spaljivanje tjednika ‘Novosti’

Regionalna platforma zapadnog Balkana za zagovaranje medijskih sloboda i sigurnost novinara, koja zastupa više od 7.800 članova, najoštrije je osudila javno spaljivanje primjeraka tjednika “Novosti” i prijetnje koje su upućene članovima redakcije od strane Autohtone – Hrvatske stranka prava (A-HSP).

U posljednjih deset dana, članovi stranke A-HSP dva su puta javno spalili primjerke Novosti, tjednika koji izdaje Srpski nacionalni savjet sa sjedištem u Zagrebu. A-HSP je optužio novinare Novosti da raspiruju mržnju protiv Hrvata i zahtijevao blokadu financiranja ovog medija iz državnog proračuna. Pored toga, novinarima tjednika Novosti upućene su i prijetnje direktno, ali i preko društvenih mreža, navodi se u priopćenju Regionalne platforme zapadnog Balkana za zagovaranje medijskih sloboda i sigurnost novinara.

“Ovo posljednje ludilo počelo je s optuživanjem novinara Novosti da potiču paljenje požara na obali Hrvatske svojim tekstovima poslije čega su primjerci novina spaljeni”, rekao je Saša Leković, predsjednik Hrvatskog novinarskog društva (HND), dodajući kako je ovo slučaj hajke zasnovan na nacionalnoj osnovi “te da nas povijest uči da ono što počne s uvredama, prerasta u prijetnje i završava se fizičkim nasiljem”.

Novinarska udruženja regije, članice Platforme, pridružuju se HND-u i zahtjevima da hrvatske institucije i njihovo vodstvo osude ovaj incident, reagiraju i adekvatno kazne počinitelje.

Od početka 2017. HND je zabilježio šest incidenata napada i prijetnji novinarima u Hrvatskoj, ne računajući dva incidenta spaljivanja Novosti i prijetnji novinarima te redakcije.

Platforma smatra da je napad na novinara napad na javni interes, demokraciju i prava svih građana.

RSE

tačno.net
Autor/ica 14.9.2017. u 11:25