Naša stranka Mostar: Umjesto ratnim ideologijama okrenuti se Mostaru budućnosti

tačno.net
Autor/ica 8.6.2017. u 14:38

Naša stranka Mostar: Umjesto ratnim ideologijama okrenuti se Mostaru budućnosti

U Našoj stranci u Mostaru reagirali su povodom koncerta  “Veliki skup potpore hrvatskim uznicima u Haagu” koji će se, prema najavama, održati večeras na stadionu Pod Bijelim brijegom u Mostaru.

“Potpuno nam je jasno da na događaje 1993. godine građani Mostara gledaju na različite načine, ali isto tako svaki proces pomirenje mora sadržavati poštivanje žrtava i sankcionisanje zločinaca. S druge strane najavljeni koncert doživljavamo kao direktnu provokaciju, potpuno nepotrebnu i zlonamjernu, jer nijedan skup ne može uticati na hašku presudu, niti može donijeti nešto pozitivno gradu Mostaru”, rekli su iz Naše stranke.

Kao odgovor na pokušaj ponovne radikalizacije iz Naše stranke poručuju građanima da ne nasjedaju na provokacije i da u četvrtak više razmišljaju o Mostaru 2023. godine, nego onom iz 1993. godine.

„Mostar je predugo žrtva prošlosti, prije svega zbog vlasti sa obje strane Bulevara, koja ratni narativ nepogrešivo koristi za nacionalno prebrojavanje i zbijanje redova. Mi se obraćamo svim građanima Mostara, zbog vlastite budućnosti okrenite novu stranicu u kojoj je od slike grada iz ratne 1993. godine važnije kako će on izgledati sutra“, dodali su u Našoj stranci.

“Za našu zajedničku i bolju budućnost u ovom gradu važno je ne samo da se slušamo nego i da naučimo da čujemo šta govore naše komšije i susjedi. Ako se odlučimo na to, znaćemo šta nas vrijeđa i šta ne treba da radimo jedni drugima. Također ćemo vidjeti i  da su nam problemi isti, svi želimo bolji zdravstveni sistem, jeftinije lijekove, kvalitetnije obrazovanje, čistije ulice i parkove. To su naši zajednički problemi na kojima zajedno treba da radimo. Svi zaslužujemo nastaviti dalje i graditi Mostar iz kojeg ne želimo da odemo“, zaključili su u Našoj stranci Mostar.

tačno.net
Autor/ica 8.6.2017. u 14:38