Šatori na granici su obična farsa, nijedan putnik nije zadržan u njima

Avdo Avdić
Autor/ica 22.3.2020. u 12:00

Šatori na granici su obična farsa, nijedan putnik nije zadržan u njima

Piše: Avdo Avdić – Žurnal

Priča o postavljanju šatora za karantenu na graničnim prijelazima u BiH obična je farsa. Putnici koji dolaze u BiH izbjegavaju koristiti prijelaze na kojima su postavljeni šatori, te koriste one na kojima, zagarantovano, neće četrnaest dana “kampovati”. Prema zvaničnim podacima koje je Žurnal dobio u Upravi za inspekcijske poslove FBiH – samo tokom petka u BiH je, preko graničnih prijelaza koji se nalaze na teritoriji Federacije BiH, ušlo 1845 putnika.  Od tog broja, samo njih 146 je prešlo na prijelazima u Federaciji na kojima su postavljeni šatori. Evo pokazatelja.

GRANIČNI PRIJELAZI

Granični prijelaz Bijača u Zapadnohercegovačkom kantonu na spisku je onih na kojima su postavljeni šatori za karantenu. U petak su preko tog prijelaza na teritoriju BiH ušla 42 putnika kojima je izdato rješenje o samoizolaciji, odnosno, o obaveznoj karanteni. Nijedan putnik nije zadržan u šatorima.

Na Graničnom prijelazu Osoje kod Posušja šatori nisu postavljeni. Preko tog prijelaza na teritoriju BiH u petak je ušlo 77 putnika kojima su sanitarni inspektori izdali rješenja o obaveznoj samoizolaciji. Dakle, 35 putnika više je ušlo na šatorima neosiguranom prijelazu, nego na prijalazu Bijača koji je “opremljen” šatorima koje niko ne koristi.

Šatori nisu postavljeni ni na Graničnom prijelazu Osoje kod Gruda u Zapadnohercegovačkom kantonu. Tokom petka, na teritoriju BiH je preko tog prijelaza ušlo 88 putnika kojima je izdato rješenje o obaveznom karantenu, što znači da je taj prijelaz bez šatora koristilo 46 putnika više nego prijelaz Bijača.

Preko Graničnog prijelaza Ivanica /HNK/ u BiH tokom petka je ušlo 75 putnika kojima je sanitarni inspektor dao rješenje o obaveznoj samoizolaciji. Šatora na tom Graničnom prijelazu – nema.

Ni na Graničnom prijelazu Kamensko kod Livna nema šatora. Na tom su prijelazu ušla 124 putnika kojima su izdata rješenja o karanteni. Inače, najveći broj ulazaka, kada su u pitanju granični prijelazi u Federaciji BiH, zabilježen je u Orašju. Na tom je Graničnom prijelazu tokom petka sanitarni inspektor izdao čak 563 rješenja o samoizolaciji. Odlukom Granične policije BiH, na tom prijelazu šatorska karantena nije uspostavljena.

Granični prijelaz Izačići kod Bihaća jedan je od deset prijelaza na kojima su postavljeni šatori za samoizolaciju. U petak su taj prijelaz koristila 104 putnika kojima su izdata rješenja o samoizolaciji.

U istom periodu, preko Graničnog prijelaza Maljevac kod Velike Kladuše prešla su 254 putnika kojima su izdata rješenja o obaveznoj karanteni. Istovremeno, preko Graničnog prijelaza Šamac, na kojem također nema šatora za karantenu, prešla su 342 putnika koja moraju u samoizolaciju. Isto tako, na prijelazima Doljani /30 putnika/, Strmica /26/, Gabela Polje /43/, Čepikuće /13/, Neum Klek /5/, Neum /56/, prema odluci Granične policije, nema šatora.

Podatke o broju putnika, dakle, saopćila nam je Uprava za inspekcijske poslove FBiH i na osnovu tih podataka lako je zaključiti da postavljanje šatora nema nikakvu svrhu.

SVEVLADOVO KAZNENO DJELO

Svevlad Hofman, predstojnik Ureda ravnatelja Granične policije BiH Zorana Galića danas je na Hrvatskom medijskom servisu saopćio kako su informacije Žurnala koje smo jutros objavili o graničnim prijelazima neistiniti, te da imaju elemente “kaznenog djela”. No, Hofman, kao višegodišnji nezvanični saradnik brojnih medija u BiH, nije demantirao nijednu informaciju iz našeg teksta u kojem smo naveli da procjenom direktora Granične policije BiH, na graničnim prijelazima u Zapadnoj Hercegovini nisu postavljeni šatori.

“Odluku o postavljanju šatora na graničnim prijelazima donijelo je Predsjedništvo BiH kao vrhovna komanda kojom je predviđeno da se Oružane snage angažiraju na postavljanju i održavanju šatorskih punktova za smještaj osoba koje dolaze u BiH”, saopćila je Granična policija nakon teksta Žurnala.

Tačno je da je Predsjedništvo BiH donijelo odluku o angažmanu pripadnika Oružanih snaga, ali je isto tako tačno da je rukovodstvo Granične policije BiH odlučilo na koje će prijelaze biti raspoređeni šatori. Da Granična policija BiH određuje na kojim će prijelazima biti postavljeni šatori za Žurnal su potvrdili – član Predsjedništva BiH Željko Komšić, ministar odbrane BiH Sifet Podžić, ministar sigurnosti BiH Fahrudin Radončić. Samo Granična policija tvrdi da oni nemaju ništa za granicom.

KOJI FAHRUDIN GOVORI ISTINU

Koliko je priča o šatorima farsa pokazuju i izjave zvaničnika date nakon Žurnalovog teksta. Naime, 20. marta 2020. godine ministar sigurnosti BiH Fahrudin Radončić je na konferenciji za medije izjavio kako su  “šatori Oružanih snaga u kojima će  biti smješteni naši državljani koji uđu u BiH postavljeni na skoro svim graničnim prijelazima, osim u Orašju”.

Dan kasnije, odnosno 21. marta Fahrudin Solak, direktor Federalne uprave Civilne zaštite kazao je da “u šatore idu samo stranci, a domaći idu u svoju kuću i svoju izolaciju”. Dva Fahrudina, u dva dana, javnosti su saopćila dvije različite informacije. Jedna od njih sigurno nije tačna, a vrlo izvjesno da su obje netačne.

Šatori na granici ne služe ničemu osim obmanjivanju javnosti.

Avdo Avdić
Autor/ica 22.3.2020. u 12:00