Nagrada za reportera N1 Nikolu Vučića

tačno.net
Autor/ica 12.12.2017. u 14:05

Nagrada za reportera N1 Nikolu Vučića

foto: N1

Novinar televizije N1 Nikola Vučić danas je dobio nagradu od udruženja “BH Novinari” u kategoriji TV novinarstva za rad na temu rodno zasnovanog nasilja.

Priznanje je uslijedilo povodom angažmana i rada na temu rodno zasnovanog nasilja. Nagrade novinarima dodijelila je organizacija UN women, uz podršku Udruženja BH novinari i Asocijacije XY.

O programu i aktivnostima UN Women ureda u BiH u oblasti sprečavanja i smanjenja rodno zasnovanog nasilja, projektu i aktivnostima, te konkursu za novinarsku nagradu za najbolje medijske sadržaje o temi rodno zasnovanog nasilja govorili su predstavnik UN Women ureda u BiH David Saunders, PR Asocijacije XY Dajana Pašić i predsjednik Udruženja BH novinari Marko Divković.

Raduje me ovo priznanje jer je poticaj za dalji društveni angažman. I kolektiv N1 nebrojeno puta pokazao je svojim radom i pričama da je na strani ugnjetavanih i marginaliziranih skupina i pojedinaca pa stoga ovo priznanje na neki način pripada svima nama.

Koliko god laskalo jedno ovakvo priznanje, radovalo bi me ipak da moja generacija dočeka vrijeme kada neće biti potrebno raspisivati konkurse i dodijeljivati nagrade za one koji se u javnom prostoru zalažu za rodnu ravnopravnost i koji se suprotstavljaju praksama rodno-zasnovanog nasilja.

Dići svoj glas protiv kulture nasilja i marginaliziranja žena etički je imperativ.

U tom smislu i mediji imaju bitnu ulogu u kreiranju pravednijeg društva jer biti na strani ugnjetavanih – obaveza je svake društveno odgovorne osobe i organizacije“, kazao je nakon dodjele nagrade Nikola Vučić.

Novinar televizije N1 Nikola Vučić nagrađen je za priču “Nasilje nad ženama u bh. društvu: Kako dalje?”.

ba.n1info.com

Tagovi:
tačno.net
Autor/ica 12.12.2017. u 14:05