Izetbegović potpisao da država direktno traži mišljenje kantona o međunarodnim sporazumima

tačno.net
Autor/ica 20.4.2017. u 13:11

Izetbegović potpisao da država direktno traži mišljenje kantona o međunarodnim sporazumima

“U cilju punog poštivanja ustavnih standarda i relevantnih odluka Ustavnog suda BiH, kao i pojednostavljenja i skraćivanja postupka pribavljanja mišljenja od nadležnih kantonalnih ministarstva, obavezuje se Ministarstvo civilnih poslova da u postupku pribavljanja mišljenja o prijedlozima međunarodnih sporazuma u oblasti koja je u isključivoj nadležnosti kantona, izravno kontaktira nadležna kantonalna ministarstva bez posredovanja institucija na nivou FBiH te da im u interesu primjenjivosti njihovih sugestija pravovremeno dostavlja dokumente s naznačenim, razumnim rokovima unutar kojih se trebaju izjasniti, u skladu s odredbama Zakona o upravnom postupku. Ministarstvo civilnih poslova BiH će o učinjenom informisati relevantne institucije na nivou FBiH”, piše u zaključku.

Zastupnik SDP-a Saša Magazinović kazao je na današnjoj sjednici Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH da Zakon o postupku zaključivanja i izvršavanja međunarodnih ugovora BiH nigdje ne spominje kantone te da se od kantona prave države.

Istakao je da se zaključkom ne može mijenjati zakon i na taj način se implementirati odluke Ustavnog suda BiH. On je tražio da mu predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić odgovori da li mu je važniji zakon ili Bakir Izetbegović.

S obzirom na to da današnjoj sjednici ne prisustvuje Denis Zvizdić, Magazinović nije dobio odgovor na svoje poslaničko pitanje.

Zaključak koji je potpisao Izetbegović donesen je 27. juna 2016. godine, a Magazinović poručuje kako je neprihvatljivo da državni parlamentarci tek nakon godinu dana saznaju šta usvaja Predsjedništvo BiH.

tačno.net
Autor/ica 20.4.2017. u 13:11