MEĐUNARODNI DAN / EVROPSKA NOĆ MUZEJA U HISTORIJSKOM MUZEJU BIH

Stela Kapidžić
Autor/ica 18.5.2018. u 11:03

MEĐUNARODNI DAN / EVROPSKA NOĆ MUZEJA U HISTORIJSKOM MUZEJU BIH

Historijski muzej BiH se i ove godine priključuje velikoj muzejskoj porodici koja obilježava Međunarodni dan/Evropsku noć muzeja pod nazivom – Hiper-povezani muzeji: novi pristupi, nova publika

Ove godine muzej izlazi izvan granica svog prostora i, u duhu Evropske godine kulturnog naslijeđa, promovira kulturno-historijsko naslijeđe Bosne i Hercegovine.

IZ CJELODNEVNOG PROGRAMA HISTORIJSKOG MUZEJA BIH ZA MEĐUNARODNI DAN MUZEJA 2018.

IZDVAJAMO (subota, 19.05.2018.)

11:00-13:00 Hiper-povezani čuvari naslijeđa u misiji Spomen-parka Vraca

Povodom obilježavanja najvećeg muzejskog praznika, Međunarodnog dana/Evropske noći muzeja 2018., Historijski muzej BiH izlazi izvan muzejskog prostora i nudi publici nove pristupe u intepretaciji kulturno-historijskog naslijeđa Bosne i Hercegovine!

U Evropskoj godini kulturnog naslijeđa učenici Srednje škole primijenjenih umjetnosti u Sarajevu će u okviru školskog projekta „Krik sa Vraca“ mapirati umjetničke cjeline na spomen-parku Vraca. U misiji očuvanja naslijeđa im pomaže Historijski muzej BiH.

Historijski muzej BiH već niz godina radi na promoviranju spomen-parka na Vracama kao važnog segmenta naslijeđa, naglašavanjući historijske, estetske i arhitektonske vrijednosti spomen-parka.

thumbs_b_c_ee7d8c51a7dd187f39c2ade6d823224f

Uključivanjem učenika i profesora Srednje škole primijenjih umjetnosti u proces očuvanja spomen-parka se jača odnos između zajednice i naslijeđa.

IZDVAJAMO (subota, 19.05.2018.)

U okviru obilježavanja Međunarodnog dana muzeja 2018 ispred Historijskog muzeja BiH od 10:00-23:00 biće upriličena kiparska radionica na otvorenom ARTiTis, pod mentorstvom dr. Adisa Fejzića. U radionici će učestvovati studenti Akademije likovnih umjetnosti u Sarajevu. Studenti će praviti spomenik historičarki umjetnosti Marian Wenzel, koja je dala značajan doprinos… proučavanju i očuvanju kulturno-historijskog naslijeđa BiH, a čija zaostavština se danas čuva u Historijskom muzeju BiH. U proces izrade spomenika mogu se uključiti i građanke i građani Sarajeva, šetači kroz Vilsonovo šetalište i muzejska publika.

Svake godine kolektiv Historijskog muezja BiH obnavlja po jednu zbirku, a ove godine je u fokusu Zbirka Marian Wenzel. Također, Historijski muzej BiH radi na projektu mapiranja ženskog naslijeđa u Bosni i Hercegovini – priča o Marian Wenzel je prva u nizu koja će biti predstavljena javnosti. Uključivanjem zajednice u proces izrade memorijalizacije se zapravo prave čsvršće i stabilnije veze između naslijeđa i zajednice.

Stela Kapidžić
Autor/ica 18.5.2018. u 11:03