Skupština slobodne Srbije: Vlast nastavlja da uništava i upodobljava univerzitet

tačno.net
Autor/ica 26.5.2021. u 11:50

Skupština slobodne Srbije: Vlast nastavlja da uništava i upodobljava univerzitet

Članovi Skupštine slobodne Srbije skreću pažnju javnosti da izbor novog rektora Univerziteta u Beogradu predstavlja još jedan korak ka ukidanju autonomije univerziteta.

“Nasuprot odluci Senata, na kojoj je većinsku podršku članica UB (fakulteta i instituta) dobila prethodna rektorka prof. Ivanka Popović, na sednici Saveta UB za rektora je izabran prof. Vladan Đokić. Skrećemo pažnju da prvi put svedočimo situaciji u kojoj je Savet glasao suprotno volji članica UB, tj. zaposlenih na univerzitetu”, naveli su u saopćenju.

Kako dalje navode, u sastavu Saveta UB nalaze se, pored predstavnika akademske zajednice, predstavnici Vlade i studentskih organizacija. Kažu da je poznato i da je savetnik g. Šarčević (bivši ministar prosvete) pozivao članove Saveta iz sastava UB u Palatu Srbija, pre zvaničnog glasanja, i lobirao (tj. vršio pritisak) da glasaju za prof. Đokića. Ne treba zaboraviti ni činjenicu da je glasanju pristupio i gradonačelnik Beograda, dr Radojčić, kao postavljeni član Saveta UB.

“Pritisci i partijsko glasanje predstavljaju nastavak uništavanja i upodobljavanja univerziteta. Sličan postupak već je završen na Univerzitetu u Novom Sadu. Pasivnost akademske zajednice i ćutanje u situacijama kada su u sastave Saveta fakulteta i univerziteta postavljani partijski, a ne stručni kadrovi, doveli su do ovakvih posledica. Društveno svesni profesori, asistenti, istraživači i studenti izražavaju veliku strepnju da je na ovaj način temeljno pripremljen teren za potpuno preuzimanje univerziteta od strane vlasti i buduću kadrovsku politiku koja će ugušiti svaki kritički glas.”

tačno.net
Autor/ica 26.5.2021. u 11:50