Marinković-Lepić: Bh. građanima bezuslovno i pod hitno omogućiti povratak kući

tačno.net
Autor/ica 11.4.2020. u 10:01

Marinković-Lepić: Bh. građanima bezuslovno i pod hitno omogućiti povratak kući

Ministarstvo sigurnosti BiH je 9. 4. objavilo saopštenje u kojem kaže da se ne smatra odgovornim zbog građana BiH u inozemstvu koji su kupili karte za povratak u BiH, ali im je povratak zabranjen. Najpoznatiji takav slučaj tiče se 27 bh. državljana koji su se trebali iz Nizozemske vratiti u BiH 9. 4. Ali on nije jedini. U vezi s navedenim, reagirala je Mirjana Marinković- Lepić, zastupnica Naše stranke u Predstavničkom domu Parlamenta BiH:

“Ministarstvo sigurnosti BiH je vjerovatno jedini na svijetu koji svojim građanima brani ulazak u vlastitu zemlju i još kaže kako se zbog toga ne osjeća odgovornim. Nadležnost Ministarstva sigurnosti je da državljanima BiH obezbijedi upravo to što mu stoji u imenu – sigurnost svojih građana u svakom pogledu, pa i u vrijeme vanrednih situacija. Naši građani moraju znati da u svim okolnostima mogu računati na vlastitu zemlju, a najmanje što zemlja može učiniti je da im dozvoli povratak kući.

Ponižavanje je zdravog razuma da Ministarstvo sigurnosti BiH odobri let iz Amsterdama za Sarajevo, ali ne i povratak 27 svojih građana tim letom pa avion sleti prazan.

Da, potencijalni prenosnici koronavirusa su svi koju uđu u BiH, pa bili naši državljani ili stranci, ali čemu onda služe izolatoriji?

Posebno je apsurdna činjenica da u Ministarstvu sigurnosti ne znaju gdje se u Sarajevu nalazi karantinski smještaj za lica koja iz inostranstva dolaze BiH. Opštepoznato je da je njihov karantin u Studentskom domu Bjelave. Ministarstvo sigurnosti, međutim, u saopštenju koje je objavljeno 9. 4. od predsjednice Federalnog štaba civilne zaštite Jelke Milićević i premijera Kantona Sarajevo Marija Nenadića traži da hitno odgovore gdje se nalazi karantinski smještaj za lica koja su došla ili bi htjela eventualno doći avionskim letom na Međunarodni aerodrom Sarajevo.

Takva neupućenost i amaterizam može nekog od naših državljana koštati života. Takav rizik niti jedna zemlja ne bi smjela preuzeti na sebe. Dok se to nije desilo, Ministarstvo sigurnosti mora pod hitno preispitati svoj stav, poništiti odluke o zabrani povratka bh. državljana i zatvaranju granica za vlastito stanovništvo koje naprosto želi kući, pa makar po povratku morali neko vrijeme biti i u karantinu.”

tačno.net
Autor/ica 11.4.2020. u 10:01