FARUK ŠEHIĆ: Apokalipsa toalet papira

Faruk Šehić
Autor/ica 18.3.2020. u 09:17

FARUK ŠEHIĆ: Apokalipsa toalet papira

Opasnost od COVID-19 je stvarna i treba se pridržavati svih medicinskih uputa, ali opšte ludilo je prevazišlo gabarite virusa. Čini se kao da je cijeli svijet globalni reality show u kojem desničarski lideri velikih država koriste ovaj virus kako bi ojačali svoje autoritarne pozicije jer u doba krize nema labavo. Samo stega i vanredno stanje

Piše: Faruk Šehić- Info Radar

Činjenica da bi u potencijalnom ratu više „vojnika“ stradalo tokom pravljenja selfieja na grudobranima, kako bi napravili zajebaniju fotografiju, nego od granatiranja i tokom ofanzivnih akcija, sada je vidljivija nego ikada. Ova generacija milenijalaca ne bi jednu noć mogla izdržati pod vedrim nebom a da se ne raspadnu svi odreda.

Što je dobra činjenica jer samim tim do rata neće doći, a ako dođe onda će biti završen čim se istroše baterije na pametnim telefonima, tabovima i laptopima. A ako se rat kao biva malo oduži, slobodno iskopčajte kablove i ugasite internet i sve „zaraćene“ strane odmah će pristati na mir i pregovore.

A da ni pripadnici generacije X i penzioneri koji spadaju u bumere nisu ništa bolji svjedoči njihova supermoć da vlastitu sposobnost za paniku i histeriju dignu na visoku borbenu gotovost dok si rekao keks i koronavirus.

Defitinitivno smo ušli u novo i nestraženo poglavlje velike knjige čovječanstva, što ne odriče neku vrstu uzbuđenja pred nepoznatim, ali čovjek brzo biva razočaran kad skonta da ova virus „apokalipsa“ u sebi nema zombija ali ima starih i nemoćnih ljudi koji se očajnički bore za paket toalet papira više.

Razumijem ja našeg čovjeka koji ima iskustvo našeg prvog rata (ovo je samo literarni naziv, nije proročanstvo) koji je navikao na kataklizme i apokalipse manjih i većih razmjera. Razumijem želju da se pretrpa zalihama dok ga one ne uguše. Ali ova ekstenzivna bjelosvjetska apokalipsica je već uzela maha, pa su na glavnim portalima takve vijesti da često mislim kako nećemo doživjeti naredno jutro.

Kao da se redaktor koleba između želje za samoubistvom i ekstremne volje za životom. Tako se naslovi jedan dan redaju u crnom tonu, drugi dan ispada da se 70.000 ljudi oporavilo od COVID-19, kako se službeno zove ovaj virus. Kontam da redaktor pije Zoloft i pati od manično-depresivnog poremećaja.

Glavni huškači panike i masovne histerije su upravo veliki elektronski mediji jer žive od klikova. Kad me neko bude pitao: „I, kako je izgledala ta vaša apokalipsa dvijehiljadedvadesetih?“ Odgovoriću: „Sve je počelo zbog toalet papira i želje nekih portala za jednim klikom više.“

Izgleda kako je toalet papir pogonsko gorivo ove naše male apokalipse, naše prve apokalipsice, jer očekivati je nove kolektivne histerije koje će lagano prelaziti u kolektivne nervne slomove. Sa ovakvim svjetskim vladama i imbecilima koji vladaju velikim i snažnim državama itekako treba da se zabrinemo za vlastitu budućnost.

Čudi me da se niko nije sjetio teorije zavjere o sprezi ovih što su kao napravili virus i proizvođača toalet papira. Bitno je da su vam anusi čisti u momentu kada budete umirali. Možda su toalet papiri tajanstveni znakovi koji treba da privuku invaziju zombija, koji, zasad, nervozno čekaju pritajeni u Zemljinoj orbiti dok im se ne da znak za konačni napad.

Da mi je vidjeti jednog zombija zagrlio bih ga kao rođenog brata, jer on razumije šta je kolektivna potrošačka histerija i ludilo našeg dobrog čovjeka. Svaki dan se odupirem da kupim koju namirnicu više, ali, ipak, moj razum i želja da postojim kao samotno i individualno biće prevlada.

Previše sam godina života uložio u to da mislim samo svojom glavom da bih sad tek tako poklekao pred nekom toalet papir apokalipsom i psihologijom stada. I u ratu sam znao misliti kao pojedinac, zato sam, između ostalog, i preživio. Znao sam misliti i za druge ljude, misliti pomalo unaprijed, jer se tako moralo da bi čovjek ostao živ. Ali kad vidim kakvo smo to doba dočekali da živimo u njemu, fakat mi ne bi bilo žao i da ga nisam dočekao.

Ko zna kako će se dalje razvijati toalet papir apokalipsa. Opasnost od COVID-19 je stvarna i treba se pridržavati svih medicinskih uputa, ali opšte ludilo je prevazišlo gabarite virusa. Čini se kao da je cijeli svijet globalni reality show u kojem desničarski lideri velikih država koriste ovaj virus kako bi ojačali svoje autoritarne pozicije jer u doba krize nema labavo. Samo stega i vanredno stanje.

Do konačne pobjede Italijani će pjevati arije sa balkona i ljudi će šerati dirljive momente iz doba velike toalet papir apokalipse na socijalnim mrežama.

Faruk Šehić
Autor/ica 18.3.2020. u 09:17