LAB 7, Art Performance grupe Ambrosia u galeriji Zvono

tačno.net
Autor/ica 20.2.2022. u 11:32

LAB 7, Art Performance grupe Ambrosia u galeriji Zvono

Povodom 27 obljetnice postojanja, 21. februara 2022. u 19h u galeriji Zvono – Charalama Depotu u Sarajevu, kulturna asocijacija Ambrosia iz Sarajeva, opetovano slijedeći svoja četiri temeljna principa u nizu umjetničkih propitivanja i revalorizacija vlastite pozicije u pankatastrofičnom svijetu, ispostavlja performans „LAB 7“.

U pokušaju konstrukcije smisla i prakse performansa postavlja se pitanje: Da li zvuk može da utiče na kognitivne sposobnosti?

Kako navode iz kulturne asocijacije Ambrosio, oni u traženju odgovora na ovo pitanje svojstvenim umjetničkim izričajem, nastoje da predstave potencijalne alate koje smatraju korisnim za upotrebu.

“U skladu sa dosadašnjim izvedbama, nastojimo ostvariti atmosferu koja predlaže odgovore na koje niko nije razvio trajni imunitet. Svjesni činjenice da samo ‘Ideje mogu da zatruju’, u svijetu iskrivljene i perpetuirane svijesti gdje tehnologija preuzima zadatak raščaravanja svijeta putem materijalističkih mehanizama proizvodnje zavisnosti, nalazimo da nam jedino laboratorijski uvjeti mogu u dovoljnoj mjeri ukazati na mogućnosti nalaženja odgovora. Metodološki, mehanizmi umjetničke kreacije se oslanjaju na već korištene performanse, no, za razliku od prethodnih, ‘Lab 7’ predstavlja iskustveni pomak Ambrosije u ostvarenju laboratorijskih uvjeta umjetničkog eksperimenta. Razlika, ali svakako i otvoreni poziv sa posljednjeg performansa ‘Zavičaj’ gdje smo ostavili mogućnost futurističkog propitivanja uspješnosti praha i čvrstog materijala ponuđenih kao artefakata za dalju instrumentalnu upotrebu, daje nam novu mogućnost eksperimenta sa tradicionalnim kulturološkim elementima i simboličkim konotacijama različitih percepcija. Naime, u prostoru poprišta umjetničkog akta – stilizirane kutije – označene su fizičke distance koje predstavljaju svojevrsna mjesta susreta sa dimenzijom zvučne provenijencije”, naglasili su.

Galerija Zvono – Charalama Depot poziva posjetitelje i posjetiteljike da dođu u Galeriju gdje će se proizvoditi eksperimentalni čin Ambrosijinog traženja odgovora na pitanje uticaja različitih poticaja poput svjetlosti, zvuka, obilježenog prostora i kreacije ambijenta kritičkog propitivanja stvarnosti. Ambrosia se tako vraća laboratoriju u svrhu eksperimentalnih zahtjeva današnjice pokušavajući istrajati na propitivanju umjetničke kreacije i refleksije emocionalnih izazova koje nosi društvena stvarnost.

„LAB 7“ pripremaju i izvode: Elvir Šahić, Igor Banjac, Ognjen Šavija, Salko Zuko i Nebojša Šavija – Valha.

Performans je posvećen nedavno preminulom Marku Brecelju, jednom od kreatora i nositelja artističko-simboličkoga univerzuma kome i sama Ambrosia pripada.

O Ambrosiji ukratko:

Djelujući u području (kontra?!)kulturne produkcije, u umjetnosti i humanističkim naukama prevashodno, Ambrosia je realizirala preko 150 vlastitih umjetničkih, interdisciplinarnih i multimedijalnih „projekata“ – art performansa, koncerata, teatarskih predstava, izložbi, predavanja, radio-emisija, organizirala nekoliko međunarodnih festivala i konferencija, te izdala nekoliko tekstualnih i audio publikacija.

Svoje djelovanje i kreacije Ambrosia je realizirala u BiH, Hrvatskoj, Sloveniji, Srbiji, Crnoj Gori, Italiji, Holandiji, Češkoj, Austriji i Mađarskoj, Norveškoj i Njemačkoj.

U svom kreativnom radu, kako navode, Ambrosia kontekstualizira prevazilaženje granica, smješta se s onu stranu bilo kakvih prošlih ili sadašnjih ideologija, bježi od „izama“, depersonalizira Autora, bježi od pouke ili rezultata (outcomes) vlastitih aktivnosti; Ambrosia istražuje i igra se sa značenjima i konačno u sferi svakovrsne produkcije Ambrosia je bricolage.

tačno.net
Autor/ica 20.2.2022. u 11:32