Čedomir Petrović: “DA SAM JA NEKO”

Čedomir Petrović
Autor/ica 22.9.2016. u 14:28

Izdvajamo

  • Ne dozvolite da vas u ime vere i nacije kojoj pripadate, a koju navodno hoće drugi narod da uništi, da vas teraju da dignete ruku jedni na druge. To smo već prošli i naseli na to jedanput, više nećemo.

Povezani članci

Čedomir Petrović: “DA SAM JA NEKO”

                                                                                   

“Kako bi se živjelo i kako bi se voljelo
i kako bi dobro bilo
da sam ja netko”

Maja Perfiljeva

Hoće li Bakir Izetbegović i Milorad Dodik nastaviti tamo gde su zastali njihovi, biološki otac (Alija) i idejni (Radovan Karadžić).
Malo im je 100.000  ubijenih, nestalih, izbeglih, paljenja, rušenja, krađa … Hoće li nastaviti krvavi rat u Bosni i Hercegovini, najveći u Evropi posle II Svetskog rata? Hoće li ga nastaviti?

Piše:  Čedomir Petrović

SAD  je jasno i glasno podsetila “zaboravne”, da je Ustavni sud Bosne i Hercegovine sastavni deo Aneksa IV Dejtonskog mirovnog sporazuma, suspendovao odluku Narodne skupštine RS o referendumu i da je to pravna činjenica i zato su njegove presude konačne, obavezujuće i moraju se poštovati. Oni koji to ne poštuju čine krivično delo.

Ustavni sud BiH je u novembru prošle godine naložio RS da promeni deo Zakona o praznicima kojim se 9. januar proslavlja kao Dan republike, ocenivši da je taj datum neustavan i diskriminatorski po građane RS koji nisu Srbi i pravoslavci, jer je tog dana i “krsna slava” RS – Sveti arhiđakon Stefan.

Mnogi su protiv raznih zakona, ali se moraju poštovati postojeći dok se ne promene. Sve ostalo vodi u anarhiju.

Milorad Dodik i Mladen Ivanić  žele, da se 9. januara slavi dan državnosti! Istini za volju, tog 9. januara 1992. godine Republika Srpska je postala jedan od dva entiteta, i tog datuma nije proglašena samostalnom, nego je osnovana.

Sva ostala tumačenja mogu doneti nesagledive posledice, ne samo po BiH i RS, već i po susedne države.

Predsedavajući Vojnog odbora NATO general Petr Pavel izjavio je, između ostalog da je Balkan i dalje potencijalni izvor ratnih sukoba i poručio da Severnoatlanski savez mora da poseduje sposobnost odvraćanja protivnika i odbrane svojih članica. Hrvatska je član EU i NATO. Albanija članica NATO. Crna Gora je u predvorju NATO-a.

Rusija koja pored raspada SSSR, ne samo da je izgubila veliku teritoriju i moć, već gubi i razum u vođenju spoljne politike.

Kažu – Rusija na nišanu svojih raketa, drži sve NATO članice. Stoga, kada Crna Gora uđe uskoro i zvanično u NATO organizaciju, Rusija neće imati kud, nego da usmeri rakete i ka Crnoj Gori.

Ako to učini, neka je Rusiji bog u pomoći, a i svima nama.

Glavna odredba ugovora između država članica NATO je tačka V koja glasi: Članice se slažu da će se oružani napad protiv jedne ili više članica u Evropi ili Severnoj Americi smatrati napadom na sve članice.

SAD i najuticajnije zapadne zemlje protive se raspisivanju referenduma u Republici Srpskoj.

Raspisivanje referenduma u izbornoj godini dovešće do velike krize i posledica koje niko ne može zamisliti.

Da li iza referenduma stoji nešto drugo? Da li se testira na terenu prevlast amerikanaca ili rusa? Da li će pojedinci iz vlasti sva tri naroda dobiti dovoljno novca i privilegija? Ko će dati više? Da li će Hrvati, Muslimani i Srbi najzad shvatiti da se njihove vlasti ne bore za njih, već za sebe i svoje lične interese.

Ne dozvolite da vas u ime vere i nacije kojoj pripadate, a koju navodno hoće drugi narod da uništi, da vas teraju da dignete ruku jedni na druge. To smo već prošli i naseli na to jedanput, više nećemo.

Premijer Aleksandar Vučić nije pružio podršku održavanju referenduma, ali nije rekao ni da je protiv.

Gospodine Vučiću, očekivao sam da čete ovog puta imati više hrabrosti i iskrenosti i reči da ste punili dvadeset i dve godine kada je počeo rat u BiH, dva dana posle referenduma o nezavisnosti SR Bosne i Hercegovine. Da pamtite sve strahote koje je građanski, verski i osvajački rat doneo i da ovaj referendum može vratiti vreme unatrag.

Sada ste na čelu Srbije i imate veliki uticaj. Da se ne lažemo, možete zaustaviti Dodika i sprečiti održavanje referenduma. Možete umesto da samo gledate upaljen fitilj, možete ga nagaziti i ugasiti. Možete Dodiku zavrnuti slavinu i smanjiti mu pritisak. To što on radi niko živ ne odobrava. Gura svoj i ne samo svoj narod u provaliju iz koje se niko neće moći za mnoga vremena izvući.

Da li Dodik oseća nostalgiju za predhodnim predsednicima RS, koji su osuđeni u Hagu za zlodela nad drugim narodima. Radovan Karadžić, četrdeset godina i Biljana Plavšić, jedanaest godina.

Uzleteo je Dodik previsoko i u tome postoji i jedan deo vaše krivice. Gde god da se pojavite on je pored vas. To može naškoditi ne samo vama, već što je mnogo opasnije i Srbiji i njenom narodu. 

Kao običan stanovnik ove napaćene zemaljske kugle apelujem na sve građanke i građane Republike Srpske, da pokažu svoju najveću hrabrost u ovom organizovanom bezumlju, da upotrebe svoju pamet i iskustvo svih proteklih decenija i da ne izađu na referendum.

Time ćete pokazati svima da ste za mir, za budućnost i zajednički život sa svojim susedima, hrvatima i muslimanima. Što bi rekla pesma  –  Svi mi dugujemo sebe nekoj deci. Budimo potomci da bi bili preci. 

Predsednik Srbije Nikolić poručuje NATO da prestane da nam preti i da ne pokušava da uvuče srpsku decu u rat! Na koju to decu mislite Nikoliću? Na vaše sinove? Možda na one prelepe devojke i mladiće, novu klasu oficira Vojske Srbije, koji su bacali u vis svoje svečane šapke i radovali se sa roditeljima, braćom, sestrama, devojkama? Na one kojima ste delili pištolje i sablje a oni bi možda, kao u Đurinoj pesmi, pečenja jarećeg? 

Hoće li u rat i oni s Dedinja? Još uvek vlažni od tople morske vode dovežene za njihove bazene cisternama iz Crne Gore? Hoće li u rat i onih nekoliko stotina hiljada mladih i pametnih koji su pobegli glavom bez obzira od ove zemlje i predhodnih vlasti, između ostalog zato što nisu hteli da ubijaju i budu ubijeni u ratu devedesetih, a u koji su morali ići po dužnosti ginjenja. Da li ćete pozvati ratne veterane i invalide iz predhodnog rata u Bosni? Hoće li u rat slati decu okoreli kriminalci ili tajkuni, kako vole da ih njihovi plaćeni mediji nazivaju, a koji su opljačkali i uništili svoj i druge narode? 

Ako neće oni, ko će? Kao u Americi, crnci i sirotinja. 

Dačić, izjavljuje, “Da će on i njegova Socijalistička partija Srbije, učiniti sve pa makar bili primorani i vojsku Srbije poslati, ali da će najavljeni referendum biti održan. To je konačan korak ka otcjepljenju RS-a i sama pomisao na to nas još više motiviše u ostvarivanju naših ciljeva”. Dotična osoba je, nažalost, još uvek ministar spoljnih poslova Republike Srbije. Tragično. 

Da li ćemo se pridružiti kolonama izbeglica iz Sirije ako krene rat, i naići na sopstvene zidove i žice. Da li će neko u sebi pevati Tutićeve stihove o Doris, da je  “oduvijek  trebalo preskočiti žice … da je pamet bila srcu nepoznata i da će i dalje će biti budala i rata”. 

Ko će danas pucati na svata? Ko ubiti celu svadbu i pretvoriti je u sahranu. 

I prestaće deca da se rađaju i nećemo moći više videti jedni druge od gareži, vatre i dima zapaljenih kuća i sela. 

I nećemo se čuti od topova i plača. 

SAD je protiv referenduma, Rusija za. Trgovci oružjem koji vode ovaj svet, opet bi da prodaju oružje koje stoji u skladištima i čeka kupca. Cena mu nikada ne pada. Imali su dobar profit devedesetih godina na ovim prostorima. Opet bi. 

Hoćemo li nanova rušiti mostarski most? Kako će se zvati nova Srebrenica i Bratunac? 

Hoće li snajper ubijati decu i starca koji je pošao s plastičnom flašom po vodu?

Hoće li rušiti avalski toranj, paliti pravoslavne crkve i dizati nanovo u vazduh tek izgrađenu novu Ferhadiju?

Glasačke listiće i one sa spiskovima birača, podelite deci u Banja Luci. Neka prave od njih avione i zmajeve od papira i neka se, kao što pesma kaže … “cijeli dan igraju i jure“.

Koliko nas sanja jedan san, sličan snu Martina Lutera Kinga … Moj san je da moje četvoro dece jednog dana žive u zemlji gde će ljudi o njima suditi ne na osnovu boje kože, već na osnovu njihovog karaktera … Istinu po kojoj smo svi stvoreni jednaki, ne treba dokazivati. … Imam još jedan san. Sanjam da će ova nacija jednoga dana ustati kako bi uživala u snazi svojih članova. Imam san …”

I ostvariće se san, koji mi sanjamo. Kada BiH uđe u Evropsku Uniju i NATO, neće više biti granica.

I doćiće godina i dan kada će Bosna i Hercegovina biti opet jedna, jedinstvena, suverena država, sa tri ravnopravna naroda u svemu.

                                                     ***

Vreme u nedelju 25. septembra, u Banja Luci biće vedro sa malo oblaka. Temperatura 22 °C. Vetar umeren. Idealno da ceo dan provedete u prirodi, uz šetnju i porodični odlazak u okolna prelepa izletišta.

Neka vam ništa drugo ne padne napamet.

 

                                                                                        

Čedomir Petrović
Autor/ica 22.9.2016. u 14:28