Makedonski autobus u kojem je poginulo 46 osoba nije bio licenciran za prijevoz

tačno.net
Autor/ica 25.11.2021. u 09:29

Makedonski autobus u kojem je poginulo 46 osoba nije bio licenciran za prijevoz

foto: Reuters

Autobus preduzeća Besa trans, koji je izgorio u Bugarskoj, nije bio licenciran za međunarodni prijevoz putnika ili bilo koju drugu vrstu prijevoza, pa je ovom preduzeću oduzeta dozvola za rad, saopćili su iz Ministarstva saobraćaja i veza Sjeverne Makedonije.

U saopćenju je navedeno da vozilo ne postoji ni u elektronskoj evidenciji izdatih dozvola za obavljanje unutrašnjeg ili međunarodnog prijevoza putnika koje vodi Ministarstvo saobraćaja i veza.

Dodaje se da su registrovana tri licencirana vozila kompanije Besa trans, ali da izgorjelog autobusa nema među registrovanim.

“U skladu sa Zakonom o drumskom saobraćaju i zbog nedostataka koje je utvrdilo Ministarstvo saobraćaja i veza, a sa ciljem sprečavanja bilo kakvog drugog postupanja firme koja bi mogla da podstakne negativne posljedice, firmi Besa trans se oduzima dozvola za rad, odnosno zabranjuje obavljanje djelatnosti”, istaknuto je u saopćenju.

U resornom ministarstvu su naglasili da je vlada obavezala inspektorat da izvrši vanrednu kontrolu u ovoj firmi.

Poginulo je 46 osoba, među kojima i 12 djece, kada se na autoputu u Bugarskoj zapalio autobus preduzeća Besa turs iz Sjeverne Makedonije. Stradali su uglavnom državljani Sjeverne Makedonije, dok je povrijeđeno sedam osoba, među kojima i državljanin Srbije iz Preševa. Oni su se sa turističkog obilaska Istanbula, preko Bugarske, vraćali u Skoplje.

klix.ba

Tagovi:
tačno.net
Autor/ica 25.11.2021. u 09:29