Zvaničnici evropskih zemalja: BiH je dio Evrope u geografskom, kulturnom i historijskom smislu

tačno.net
Autor/ica 13.12.2020. u 12:00

Zvaničnici evropskih zemalja: BiH je dio Evrope u geografskom, kulturnom i historijskom smislu

 

Jean-Ives Le Drian/Screenshot
Jean-Ives Le Drian/Screenshot

Španski premijer Pedro Sanchez, naglasio je kako je posebno vezan za Bosnu i Hercegovinu.

“BiH i Dejton su za mene posebni. Imao sam priliku da živim u Sarajevu i da upoznam historiju vaše zemlje gdje sam radio u Uredu visokog predstavnika. Vratio sam se 2015. godine na komemoraciju 20 godina od genocida u Srebrenici. Dejtonski sporazum je jedan od najuspješnijih sporazuma jer je omogućio 25 godina mira. Međutim, mir nije dovoljan za modernizaciju. Puno je postignuto tokom ovih godina ali i dalje imamo mnogo izazova pred nama. BiH mora ponuditi svojim građanima opciju da žive sigurno u sopstvenoj zemlji i nadu u bolju budućnost. Mi ćemo biti uz vas”, rekao je Sanchez.

Pedro Sanchez/Screenshot
Pedro Sanchez/Screenshot

Ministar vanjskih poslova Njemačke Heiko Maas, napomenuo je kako u zemlji koja želi biti dio EU ne smije biti mjesta za veličanje ratnih zločinaca.

“Među svim stvarima koje ljudi grade ništa nije vrijednije od mostova rekao je pisac Ivo Andrić. Dejtonski sporazum bio je veliko diplomatsko postignuće.Sporazum je bio odlučnog djelovanja SAD-a uz blisku saradnju sa EU. Danas je BiH potencijalni kandidat za Evropsku uniju i Njemačka vas u tome podržava. 25 godina nakon Dejtona, krajnje je vrijeme za istinsko pomirenje i saradnju. U zemlji koja želi biti dio EU nema mjesta za poricanje ratnih zločina i veličanje ratnih zločinaca”, rekao je Maas.

Heiko Maas/Screenshot
Heiko Maas/Screenshot

Ministar vanjskih poslova Italije Andrea Cascone, naglasio je kako će Italija, baš kao i u ratu, stajati uz Bosnu i Hercegovinu u procesu reformi.

“Italija nikada neće zaboraviti jedno od najtragičnijih razdoblja u evropskoj historiji, i prije svega, nevine žrtve nastradale tokom rata u BiH. OHR je kontinuirano podržavao i jačao Ustav BiH. Došlo je i vrijeme da Bosna i Hercegovina odlučno krene prema EU. Kao i za vrijeme rata, Italija će stajati uz vas podržavajući procese reformi. Radujemo se mogućnosti da pozdravimo povratak Bosne i Hercegovine u okrilje evropske porodice”, rekao je Cascone.

Andrea Cascone/Screenshot
Andrea Cascone/Screenshot

Pored ministara vanjskih poslova evropskih zemalja, skupu su se jučer obratili i brojni drugi zvaničnici uključujući Billa Clintona, Johanna Satlera, Erica Nelsona, Valentina Inzka te su također naglasili kako je konačno došlo vrijeme da Bosna i Hercegovina krene prema Evropskoj uniji ali isto tako istakli kako je na tom putu i dalje potrebno uraditi mnogo reformi kako bi se građanima omogućio miran i prosperitetan život.

klix.ba

tačno.net
Autor/ica 13.12.2020. u 12:00