Krivične prijave protiv Sebije Izetbegović nakon dvije godine još na vještačenju

Marija Augustinović
Autor/ica 17.4.2023. u 07:59

Krivične prijave protiv Sebije Izetbegović nakon dvije godine još na vještačenju

Foto: dnevniavaz.ba

Kompleksna medicinska vještačenja. Ovako u Tužilaštvu Kantona Sarajevo za Radio Slobodna Evropa (RSE) objašnjavaju razlog zbog koga gotovo dvije godine nije ništa urađeno po pitanju krivičnih prijava koje su podnijele tri porodice preminulih zbog komplikacija izazvanih infekcijom korona virusa.

Porodice preminulih u prijavama terete direktoricu Sebiju Izetbegović, te desetak liječnika, medicinskih tehničara i administrativnih radnika Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS) za “grube greške i propuste u liječenju”.

Atif Hota i Sead Palić preminuli su početkom marta 2021. godine u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu (KCUS). Njihove porodice su u junu iste godine podnijele Kantonalnom tužilaštvu krivične prijave, u kojim optužuju sarajevski klinički centar za nemar u liječenju.

Treću krivičnu prijavu je u augustu 2021. Kantonalnom tužilaštvu Sarajevo podnijela porodica Adnana Cerića, koji je takođe preminuo nakon liječenja u kliničkom centru.

U Tužilaštvu KS za RSE navode da zbog zaštite interesa postupka “ne mogu iznositi detalje”, te da će po okončanju dokazivanja biti donesena konačna tužilačka odluka.

“Riječ je o kompleksnim predmetima, u kojima poduzimanje radnji uveliko zavisi od postupanja agencija za provođenje zakona, institucija za vještačenje, stranaka u postupku i suda u konkretnim slučajevima”, naveli su iz Tužilaštva.

Porodice bez saznanja

Atif Hota je primljen je februara 2021. godine na Infektivnu kliniku, zbog sumnje na zarazu korona virusom. Preminuo je 4. marta u respiratornom centru te zdravstvene ustanove.

Njegov brat Mirsad Hota smatra KCUS odgovornim za propuste u liječenju. Tvrdi da je njegov brat bio negativan na korona virus, ali da je liječen kao da je zaražen. Također, ističe da je bio uskraćen za informacije o bratovom liječenju i okolnostima smrti.

Zbog toga je, četiri mjeseca nakon bratove smrti, u junu 2021. podnio Tužilaštvu Kantona Sarajevo krivičnu prijavu protiv osoblja KCUS-a. On za RSE kaže da je izjavu u Tužilaštvu dao u proljeće prošle godine, te da od tada nema nikakvih saznanja o procesu.

“Niko me nije zvao. Kakvo nam je pravosuđe, ničemu se ne nadam. No, neću odustati, koliko god budem mogao izdržati financijski i mentalno”, kaže Mirsad za RSE.

Advokat bez informacija o postupku

Porodice Hota, Palić i Cerić, koje su podnijele krivične prijave, zastupa sarajevski advokat Damir Koldžo.

Koldžo za RSE ističe da nema informacija o procesima i vještačenjima u kantonalnom Tužilaštvu. Koldžo je upozorio i da Zakon o krivičnom postupku predviđa rokove za vještačenje od 15, a u složenim predmetima 30 dana.

“Zašto taj vještak, ako nije uradio nalaz u roku, nije promijenjen ili kažnjen u skladu sa odredbama Zakona. Postoji čak mogućnost da se skine sa liste vještaka”, ističe on.

Napominje da je, prema Zakonu o krivičnom postupku Federacije BiH, Tužilaštvo nakon godinu dana bilo dužno da ga obavijesti razlozima zbog kojih istraga nije završena.

“Sve što su mi rekli je da preduzimaju potrebne radnje i tako dvije godine. Dvije godine preduzimaju potrebne radnje”, ističe Koldžo.

Kako kaže, obraćao se i Tužilaštvu Federacije BiH tražeći intervenciju, ali bez rezultata.

“Za nekih šest mjeseci mogao bih ići sa apelacijom Ustavnom sudu BiH zbog nedonošenja odluke u razumnom roku”, ističe on.

Koldžo naglašava da od predmeta neće odustati dok ne dobije konačnu odluku, koja može biti podizanje optužnice ili odbacivanje prijave.

Šta kažu u KCUS-u?

Iz kabineta direktorice KCUS-a Sebije Izetbegović nisu odgovorili na upit RSE za razgovor o procesima u Tužilaštvu Kantona Sarajevo i o tome da li su njihovi uposlenici dali izjave.

Iz ove zdravstvene ustanove su u septembru prošle godine za RSE naveli da su proveli interne kontrole i da nisu uočeni bilo kakvi medicinski propusti u liječenju.

“Postupalo se prema aktuelnim protokolima koji su korišteni i u drugim klinikama u svijetu uz korištenje raspoložive terapije”, navedeno je tada iz KCUS-a.

U Tužilaštvu Kantona Sarajevo tvrde da u još šest slučajeva ispituju navode o neprikladnom liječenju, ne precizirajući imena pacijenata, kao ni zdravstvenih ustanova. Na fotografiji jedan od ulaza u KCUS.
U Tužilaštvu Kantona Sarajevo tvrde da u još šest slučajeva ispituju navode o neprikladnom liječenju, ne precizirajući imena pacijenata, kao ni zdravstvenih ustanova. Na fotografiji jedan od ulaza u KCUS.

Krivične prijave porodica Hota, Palić i Cerić, zbog navodnih propusta u liječenju od COVID-a 19, nisu jedine kojima se bavi Tužilaštvo Kantona Sarajevo.

Tužitelji istražuju i okolnosti smrti Advije Kanlić koja je, od posljedica zarazom korona virusom, preminula na početku pandemije, 2020. godine. U Kantonalnom Tužilaštvu tvrde da su i u tom slučaju u toku vještačenja.

Advija Kanlić preminula je 24. marta u kolima Hitne pomoći ispred Doma zdravlja u sarajevskom naselju Ilidža, a njena porodica čekala je dva mjeseca na obdukciju kako bi bio utvrđen tačan uzrok smrti.

“Nemam više nikakve informacije iz Tužilaštva. Niko me nije zvao, niti bilo kakvu obavijest poslao”, kazala je za RSE Ehlimana Kanlić, kćerka preminule Advije.

Tužilaštvo je 15. novembra 2022. donijelo naredbu da se istraga ne neće provoditi jer “iz prijave i pratećih spisa prioizilazi da nije bilo krivičnog djela”.

U Tužilaštvu Kantona Sarajevo kažu da u još šest slučajeva ispituju navode o neprikladnom liječenju, ne precizirajući imena pacijenata, kao ni zdravstvenih ustanova.

RSE

Marija Augustinović
Autor/ica 17.4.2023. u 07:59