Cut & Paste

Autor/ica 8.1.2012. u 17:41

Cut & Paste

BEOGRAD, RAJ, 7. januar 2011./25. decembar 2010, (Njuz) – Specijalni izvestilac Višeg nebeskog Sabora, heruvim Jeraisilo, rekao je danas na vanrednoj konferenciji za štampu da će njegov izveštaj Saboru povodom proslave Božića u Srbiji biti izuzetno negativan po ovu pravoslavnu zemlju, usled nedovoljno iskazanog entuzijazma u vidu pucanjave iz vatrenog oružja i artiljerijskog naoružanja.

– Razočaravajuća je činjenica da je u ponoć nivo buke bio toliko nizak da smo mogli da čujemo sopstveni glas tokom slavljenja Gospoda prigodnim pesmama i molitvama – izjavio je heruvim Jeraisilo i vidno razočaran dodao da je nivo religijskog zanosa kod Srba pao sa minimalnih 128 decibela zabeleženih prošle ponoći 25. decembra na zabrinjavajućih 108, što je najniža vrednost izmerena još od pada komunizma.

– Naši predstavnici na Zemlji trebalo bi da ovo shvate kao ozbilju opomenu, a mi ćemo se postarati da o ovome obavestimo i samog Slavljenika, kome ni najmanje neće prijati ovakve vesti na rođendan. Dodatno zabrinjava činjenica da je veća buka u Srbiji zabeležena tokom dočeka Nove godine, osvajanja Dejvis kupa i proglašenja Andreja za pobednika Survajvera – rekao je heruvim Jeraisilo.

Vest o negativnom izveštaju Višeg nebeskog Sabora, izazvala je paniku među stanovništvom Srbije. Verujući da nije kasno da Sabor promeni odluku, skoro svi domaćini ispaljuju kompletne zalihe municije, a podršku im daju žene lupanjem u šerpe i deca bacanjem petardi. Ipak, usled nedostatka koordinacije, buka koju postižu nije ni približna onakvoj kakva je proteklih godina stvarana u ponoć.

Širom zemlje traži se i krivac za ovakvo stanje i građani su složni da najveću odgovornost snosi ministar odbrane Dragan Šutanovac, čija je odluka o ukidanju obaveze služenja vojnog roka dovela do udaljavanja običnog građanina od oružja.

– Uveravam vas da profesionalizacija vojske nema nikakve veze za novonastalom situacijom. Vojska Srbije će to dokazati već sledeće godine na Božić, kada će svaki od 36.000 profesionalnih vojnika u ponoć ispaliti dva šaržera municije i baciti po jednu bombu. Možda ćemo se na tako nešto odlučiti već za Uskrs – obećava ministar Šutanovac.

Reporter Njuza posetio je vojnopolitičkog komentatora Miroslava Lazanskog, koji smatra da će nepovoljan izveštaj heruvima Jeraisila dovesti do zahlađenja odnosa između Srbije i Neba, te da pod hitno nešto mora da se promeni.

– Ako se ovaj trend nastavi, kroz koju godinu će se u ponoć na Božić čuti samo zvona – upozorava Lazanjski.

(Njuz.net, 07.01.2012. – Sabor anđela nezadovoljan količinom municije ispaljenom na Božić)

Part ll

 

Srbima u kalifornijskom gradiću Džekson juče je bilo dozvoljeno da na ulicama pucaju iz puški dvocevki i sačmarica u vazduh kako bi obeležili Božić po julijanskom kalendaru.

Kako je javila televizija KCRA iz Sakramenta, glavnog grada države Kalifornija, reč je o “jedinstvenom načinu na koji Srpska pravoslavna crkva donosi praznike”.

– Dok je većina nas zapakovala božićne dekoracije, Srbi slave uz prasak – kaže spiker.

Televizijski prilog počinje snimcima pitomog božićnog bogosluženja u Crkvi Svetog Save u Džeksonu, gradiću od oko 4.500 stanovnika u okrugu Amador. To je najstarija srpska pravoslavna crkva u Severnoj Americi, sagrađena 1894. godine.

Dinamika se zatim drastično menja: kamera nas vodi na ulice Džeksona, kojima se kolona Srba u džipovima i “pikap” kombijima vozi do centra grada, gde počinje “prangijanje”.

Dvadesetak Srba sa puškama dvocevkama i sačmaricama nekoliko minuta puca u vazduh, dovoljno da zadimi centar malenog Džeksona. Američki novinar navodi da je reč o slavlju, ali i tradiciji koja odaje počast prošlosti.

– Pre nego što su Srbi emigrirali ovde, pucali su iz svojih pušaka da bi obavestili komšije da dolaze na piće i zakusku – objašnjava Bo Gilman, meštanin Džeksona koji danas vodi firmu za osiguranje koju je njegov deda, Srbin Neđo Vuković, osnovao 1951. godine.

Iako mi u Srbiji u prvi mah to ne bi pomislili, većina meštana Džeksona, “bili oni Srbi ili ne, izgleda da uživaju u larmi”, nastavlja reporter televizije KCRA.

– To je sjajna tradicija! Čak i ako niste Sloven – kaže kroz široki osmeh jedna od prolaznica.

Spiker na kraju priloga smiruje gledaoce koje je možda uznemirio prizor naoružanih muškaraca koji pucaju iz vatrenog oružja nasred ulice.

– Verovatno se pitate da li je policija u Džeksonu dozvolila ovu pucnjavu? A odgovor je: da, pucalo se ćorcima i malo se zabavilo – kaže spiker Galstan Dart.

(Blic, 08.01.2012. – Srbima u Kaliforniji dozvoljeno da pucaju za Božić, Amerikanci oduševljeni.

Reč kompilatora: I sad pevam o slobodi, Isus se rodi, Isus se rodi…

 

Tagovi:
Autor/ica 8.1.2012. u 17:41