Kolektivna dženaza za 23 prijedorske žrtve: Ubijeni su samo zato što su bili Bošnjaci

Adel Šabanović
Autor/ica 20.7.2017. u 15:44

Kolektivna dženaza za 23 prijedorske žrtve: Ubijeni su samo zato što su bili Bošnjaci

foto: Adel Šabanović

Posmrtni ostaci su ukopani na mjesnim mezarjima u Bišćanima, Kamičanima, na Skeli, u Rakovčanima, Bišćanima, Zecovima i Čarakovu

Kolektivna dženaza i ispraćaj posmrtnih ostataka Prijedorčana stradalih u proteklom ratu i identifikovanih tokom ove godine obavljena je danas na stadionu Poljana u prijedorskom naselju Raškovac, javlja Anadolija.

Posmrtni ostaci su ukopani na mjesnim mezarjima u Bišćanima, Kamičanima, na Skeli, u Rakovčanima, Bišćanima, Zecovima i Čarakovu.

Žrtve

Identifikovani su i danas sahranjeni Ifet Vojniković (1973), Velid Marošlić (1972), Adem Kešić (1969), Kemal Kešić (1962), Edin Dedić (1969), Fikret Duratović (1968), Safet Avdić (1967), Sakib Kahrimanović (1966), Mustafa Karagić (1966), Edin Rizvanović (1964), Suvad Kekić (1963), Suad Marošlić (1962), Kemal Hodžić (1960), Bajro Brakić (1941), Fehim Brakić (1962), Emsud Kekić (1957), Teufik Kljajić (1949), Smail Rekić (1943), Abdulah Kadirić (1942), Ibrahim Bačić (1927), Džehva Hadžić (1925), Šerif Hegić (1920).

Jasmina Rašidović danas je sahranila strica Edina Dedića, koji je imao 23 godine kada je nestao.

“Prošle godine je pronađen na Hozić kamenu u grobnici kod Bosanskog Novog. Identifikovan je ove godine, a zadnji put sam ga vidjela kad je došao našoj kući tražiti komad pogače. Poslije smo čuli da je ranjen na Kurevu i od tada mu se izgubio svaki trag”, drhtavim glasom prisjeća se Jasmina.

Jasmininu bol dijeli i Mehemed Vukelić iz Husimovaca, kod Sanskog Mosta koji je ukopao brata od tetke.

image

“Njega su srbočetničke snage brutalno ubile na kućnom pragu, a ubijen je još jedan brat. Sve što imam reći govore ovi tabuti iza nas. Brat mi je bio iz Bišćana i oba brata su ubijena u istom danu, a pronađeni su na Hrastovoj Glavici, jedan brat ranije, a ovaj drugi je identifikovan tek ove godine”, kaže Vukelić.

Muftija bihaćki Husein efendija Makić kaže da je od 1985. do 1992. godine bio imam Čaršijske džamije i glavni imam Medžlisa IZ Prijedor.

image

“Bio sam sa narodom i svjedok svih grozota koje su preživjeli Prijedorčani. Na Brdu je u jednom danu ubijeno preko 1.700 Bošnjaka i tim povodom svake godine 20. jula se u Prijedoru ili Kozarcu obavlja šehidska kolektivna dženaza, ali nažalost još je veliki broj onih koji još uvijek nisu pronađeni”, kaže muftija bihaćki.

Aziz Hasanović, muftija za Hrvatsku i izaslanik reisu-l-uleme Huseina ef. Kavazovića, rekao je danas da mu je čast što je prisutan u Prijedoru, te da je ovo druga velika dženaza nakon Srebrenice.

“Poslaćemo danas svima poruku, prije svega Bošnjacima, zatim susjedima, ali i međunarodnoj zajednici, koja je na neki način sudjelovala u svemu ovome od početka, a učestvuje i danas, da se malo jače uključi u afirmiranje Bosne i Hercegovine, na njenom putu u Evropsku uniju”, rekao je Hasanović.

Husein efendija Velić, glavni imam Medžlisa IZ Prijedor, istakao je da je ovo 20. kolektivna dženaza.

“Danas organizujemo ukop za Bošnjake, odnosno 23 šehida koji su ubijeni 1992. godine samo zato što su Bošnjaci i zato zaslužuju da se na dostojanstven islamski način isprate na onaj svijet, a poručujemo zločincima da neće umaći Allahu na Sudnjem danu i da će svi odgovarati za svoja nedjela”, rekao je Velić.

Poruka mira

Kolektivnoj dženazi prisustvovao je i gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković sa saradnicima, koji je rekao da njegov dolazak nosi poruku mira.

image

“Jedan od tužnih događaja koji se dešava u Prijedoru i došao sam da odam počast našim sugrađanima. Ja sam ovdje sa željom da svi građani Prijedora žive u miru i komšijskoj toleranciji i da se događaji koji su se desili u proteklom ratu ne treba i ne smiju više nikad da se dese. Kao ljudi moramo da vodimo računa i odmjeravamo svoje postupke i zato je uvijek dobro došla tolerancija i uvažavanje, a onda ćemo lakše zajedno graditi našu zajedničku budućnost”, rekao je gradonačelnik Prijedora.

Kolektivnoj dženazi u Prijedoru je prisustvovao veliki broj građana, članova porodica ubijenih, te brojnih zvanica iz privrednog i političkog života grada Prijedora. Nakon dženaze šehidi su ukopani na mjesnim grobljima u Bišćanima, Kamičanima, Zecovima, na Skeli, Rakovčanima i Čarakovu.

oslobodjenje.ba

Adel Šabanović
Autor/ica 20.7.2017. u 15:44