Kojović: Javni servis davno izgubio svrhu postojanja, ponudit ćemo zakon za modernu televiziju

tačno.net
Autor/ica 13.9.2018. u 10:39

Kojović: Javni servis davno izgubio svrhu postojanja, ponudit ćemo zakon za modernu televiziju

Funkcionalan i kvalitetan javni medijski servis nužno je potreban građanima Bosne i Hercegovine, upozoravaju u Našoj stranci.

Predsjednik Naše stranke Predrag Kojović podsjeća kako je državni parlament u ovom mandatu još jedanput ostavio javni servis na cjedilu. “Osim što neusvajanje Zakona problematizira odnose među emiterima i naplatu takse, emiteri ne ispunjavaju svoju misiju, a i proces digitalizacije nije proveden jer je postao politički problem“, navodi Kojović.

“Prijedlog Zakona o RTV sistemu koji zastupnici u državnom parlamentu ne mogu da usvoje već 15 godina je sada zastario. Zakon se mora prilagoditi ovom vremenu i tehnologijama. Kroz Zakon je potrebno regulirati i odnos sva tri emitera tako da budu u partnerskom odnosu kako bi bolje funkcionirali, jer su dio istog tkiva”, navodi Kojović.

Ukazuje i na to da je javni servis potpuno izgubio svrhu svoga postojanja.

“Emiteri javnog servisa nisu slobodni i ne ispunjavanju više svoju primarnu zadaću. Vijesti su pristrasne, a osim što treba da informira, javni servis treba da obrazuje, te na kraju i zabavi svoje gledaoce, ali visokokvalitetnim sadržajima. Sada imamo politički kontrolisan program kojim dominira jeftin zabavni sadržaj“, kaže Kojović.

Javni RTV servisi u BiH u obavezi su da registruju Korporaciju na državnom nivou sa istim pravima i obavezama prema sva tri javna servisa – što do danas nije učinjeno. Korporacija je trebala imati organizacione jedinice u Mostaru, Sarajevu i Banjoj Luci i omogućila bi jednaku zastupljenost sadržaja na sva tri zvanična jezika u BiH.

“Upravo je tu odgovor zašto nam nije potreban kanal na samo jednom od jezika. Naša stranka će u državnom parlamentu uputiti novi prijedlog zakona o javnom servisu po uzoru na britanski model i zagovarati da se što prije osigura njegovo stabilno finansiranje”, poručuje Kojović.

BHRT je na kraju prošle godine poslovao sa gubitkom od 7,8 miliona KM, a Poreznoj upravi duguje više od 12 miliona KM.

tačno.net
Autor/ica 13.9.2018. u 10:39