Juratović: Pregovori o izmjeni Izbornog zakona su smiješni, ne može se trgovati pravilima koja važe u EU

klix.ba
Autor/ica 28.1.2022. u 08:38

Juratović: Pregovori o izmjeni Izbornog zakona su smiješni, ne može se trgovati pravilima koja važe u EU

Foto: Tviter

Ne želimo graditi sistem u Bosni i Hercegovini, u kojem će visoki predstavnik ići s palicom bonskih ovlasti, ali ako bude potrebno i to će se upotrijebiti, rekao je Josip Juratović, zastupnik u Bundestagu.

On je za emisiju “BHT1 uživo” kazao da u Bundestagu prate situaciju u BiH te da se na osnovu ocjene visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta moglo zaključiti da je ona zabrinjavajuća.

“Najprominentnija tema i situacija je ponašanje gospodina Dodika, ali i druge teme poput Izbornog zakona, i na kraju krajeva pitanje koliko ozbiljno politički akteri u BiH žele ući u EU, s obzirom na to kako se trenutno ponašaju. Ta cijela diskusija traženja rješenja Izbornog zakona postaje polako smiješna prema našim ocjenama”, rekao je Juratović.

On posebno ističe da pregovori o Izbornom zakonu u BiH moraju biti kompatibilni sa ciljevima ulaska u EU.

“Ne može se trgovati pravilima igre koja važe u Evropskoj uniji”, ističe poslanik Bundestaga.

Juratović je saglasan s stavom Odbora njemačkog Bundestaga da uslovljavanje finansijskih sredstava namijenjenih BiH mora postati pravilo.

“Ja dugo govorim da sva sredstva namijenjena za BiH treba konkretno kondicionirati i to će biti praksa ubuduće – sredstva koja se daju BiH u ruke političkim strukturama treba konkretizovati i kondicionirati na konkretnim projektima za koje su ta sredstva namijenjena i imati nadzor nad primjenom tih sredstava”, objašnjava Juratović.

On naglašava da EU nema jednistven stav prema BiH.

“Sigurno nećemo dobiti jedinstven stav EU. Veoma dobro znamo da je to teško naći s gospodinom Orbanom. Bitno je da se demokratski principi koji važe u EU primjenjuju”, kazao je Juratović te dodao da i EU mora jasno izraziti svoju političku volju da BiH, odnosno Zapadni Balkan, želi u EU.

“Trebamo političke odluke i plan kako sprovesti te zemlje u Evropsku uniju”, ističe poslanik Bundestaga.

On smatra da dio političkih aktera govori da želi u EU, a “moli Boga da do toga ne dođe”.

“Znaju da procesi koje moraju provesti, prije svega po pitanju suzbijanja korupcije, će ugroziti i njihovu sudbinu”, naglašava on.

Juratović je kazao da jedino svijest građana može mijenjati situaciju u BiH.

“Da postave pitanja šta je sa zdravstvom, obrazovanjem, infrastrukturom i radnim mjestima. To mora biti kriterij za sljedeće izbore, onda će se mnogi problemi mnogo brže rješavati”, naglašava Juratović.

Klix.ba

klix.ba
Autor/ica 28.1.2022. u 08:38