Izložba dokumentarne građe o Danteu Alighieriju

tačno.net
Autor/ica 30.5.2017. u 09:30

Izložba dokumentarne građe o Danteu Alighieriju

Mostar je pored Sarajeva jedini grad u Bosni i Hercegovini u kome je obilježena godišnjica rođenja velikog evropskog književnika Dantea Alighijerija, autora čuvenog djela Božanstvena komedija. Autor Zlatko Serdarević je na tri panela izložio preko četrdeset eksponata preko kojih se može pratiti njegova životna staza i upoznati se sa Danteovim književnim djelom. U obraćanju autor je kazao da je odnedavno postao član sarajevske podružnice Udruženja „Dante Alighijeri“, te da je i ta činjenica uticala da se odluči na ovakvu postavku.

– Evidentno je da se Dante danas nažalost u dobroj mjeri potiskuje iz našeg života premada je riječ o književniku svjetskog značaja. Nerazumljiv je takav odnos prema takvoj  književnoj veličini. On je autor čuvenog epa Božanska komedija, koji se smatra najvažnijim djelom srednjovjekovne književnosti i predstavlja temelj modernog italijanskog jezika. Njegova životna staza ispunjena je svakovrsnim trnjem, tako da je na osnovu ličnog iskustva mogao doći do spoznaja univerzalnog karaktera i pretočiti ih u kultni ep „Božanska komedija“, istakao je Serdarević.

Dante 6 sudo

On je podsjetio da je Dante rođen u Firenci 1265. godine a da je filozofiju učio kod franjevaca. Učitelj retorike mu je bio Bruneto Latini, autor djela Tesoro, koje predstavlja ukupno enciklopedijsko znanje tog vremena.

– U vrijeme oštrih borbi stranaka za vlast zastupao je ideje „bijelih“ koji su branili ustav i građanska prava. Ali, kako su na vlast došli „crni“ osuđen je na progonstvo, a čak mu je zaprijećeno lomačom ako ostane u rodnom gradu Firenci. Kao izbjeglica živio je u Raveni, Arezzu, Veroni  i Parizu. Kad je prošlo pola vijeka od njegove smrti Firenca, koja ga je proganjala i osudila na lomaču, pozvala je velikog pisca Giovannia Boccaccia, autora poznatog Dekamerona, da održi javno predavanje o značaju „Božanstvene komedije“. Pjesnik je ponovo vraćen u život ne samo Firence nego Italije i cijele Evrope. Ovo djelo sadrži tri dijela- pakao, Čistilište i raj i po ocjeni književnih kritičara najupečatljivije djeluje Pakao u kome je pjesničkim izrazom i imaginacijom oslikao izgled pakla i  ponašanje griješnika u njemu, kazo je Serdarević.

O književnom djelu Dantea govorili su prof. Damjan Šantić i  književnik mr. Danilo Marić koji je i otvorio izložbu.

Dante 7

tačno.net
Autor/ica 30.5.2017. u 09:30