Inzko i Nelson šokirani smjenom direktora policije: Građani Tuzle će snositi posljedice jer vlasti ne poštuju policiju

A.K.
Autor/ica 31.1.2020. u 15:56

Inzko i Nelson šokirani smjenom direktora policije: Građani Tuzle će snositi posljedice jer vlasti ne poštuju policiju

Prema njima, ova odluka pokazuje da tuzlanske vlasti nisu spremne poštovati osnovne principe dobrog upravljanja, što je ključni element svake funkcionalne države.

Visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko i ambasador SAD-a u našoj zemlji Eric Nelson reagovali su i krajem novembra prošle godine nakon što je Vlada Tuzlanskog kantona usvojila prijedlog izmjena kantonalnog Zakona o Ministarstvu unutrašnjih poslova koji je trebao biti upućen u skupštinsku proceduru.

Oni su tada upozorili na poteze koji omogućavaju direktnu političku kontrolu nad policijom jer su temeljna nezavisnost i objektivnost od suštinske važnosti za odgovarajuće funkcioniranje institucija javne sigurnosti.

Nakon današnje odluke Vlade Tuzlanskog kantona kojom je direktor Uprave policije u ovom kantonu Dževad Korman smijenjen, Inzko i Nelson su uputili svoju reakciju.

U zajedničkoj izjavi su naveli da današnja odluka Kantonalne vlade pokazuje da vlasti nisu spremne poštovati osnovne principe dobrog upravljanja, što je ključni element svake funkcionalne države.

“Zvaničnici koji imaju utvrđene mandate u nepolitičkim institucijama kao što je policija ne bi trebali biti smjenjivani samo zato što je došlo do promjene u političkoj konstelaciji, nego bi se trebali vrednovati na temelju objektivnih i profesionalnih standarda. Odgovornost i transparentnost su sastavni dijelovi dobre uprave i efikasnih institucija koje služe javnom interesu”, kazali su Inzko i Nelson u zajedničkoj izjavi.

Kako su dalje dodali, kontinuirani napadi političkih organa u Tuzlanskom kantonu na nezavisnost policije pokazuju da nema dovoljne opredijeljenosti za profesionalizam.

“Ne može se reći da je današnja odluka Vlade Tuzlanskog kantona donesena u interesu javnosti. Ispoštovati procedure samo po sebi ne znači i dobro upravljanje, a javna sigurnost i sigurnost građana treba da budu važnije od političkih interesa”, istaknuli su visoki predstavnik u BiH i američki ambasador u našoj zemlji.

Kao što je poznato, Korman je danas smijenjen s pozicije direktora Uprave policije MUP-a TK odlukom tamošnje Vlade koja je donesena nakon što mu je negativnu ocjenu za rad u prošloj godini dao ministar unutrašnjih poslova Sulejman Brkić.

Prije donošenja odluke Vlada TK je zatražila saglasnost Nezavisnog odbora Skupštine TK, a ovo tijelo pozitivno je reagovalo na jučerašnjoj sjednici.

Odluka Nezavisnog policijskog odbora mogla bi biti sporna s obzirom da se za ovo tijelo vežu određene kontroverze, a među kojima je i ona da se, prema tvrdnjama predsjednika Kluba zastupnika SDP-a u Skupštini TK Dževada Hadžića, u članstvu nalaze dvije osobe koje su pod sumnjom u sukob interesa zbog toga što su donedavno bili na određenim stranačkim funkcijama.

klix.ba

A.K.
Autor/ica 31.1.2020. u 15:56