Papa razočaran odlukom Jadranke Kosor

Autor/ica 11.8.2011. u 11:32

Papa razočaran odlukom Jadranke Kosor

Glasnogovornik Vatikana Frederico Lombardi poručio je da je vrlo iznenađen odlukom hrvatskog ministra pravosuđa Dražena Bošnjakovića, koji je jučer utvrdio ništavnost svih rješenja kojima je sporna imovina župe Dajla vraćena porečko-pulskoj biskupiji te spornu imovinu vratio ponovno u vlasništvo države. Izrazio je nadu da će sve zainteresirane strane dobiti priliku sjesti za zajednički stol i ponovno razgovarati o ovom pitanju

U Vatikanu smatraju da je odluka iz Zagreba motivirana uvjerenjem da su talijanski benediktinci koji polažu imovinska prava na župu Dajla već obeštećeni Osimskim sporazumom.

Vijest o poništenju svih rješenja koja se tiču imovinskih prava u slučaju župe Dajla, Lombadija je veoma iznenadila naročito imajući u vidu, kako je naveo, želju premijerke Jadranke Kosor da problem riješe u duhu suradnje i srdačnih odnosa Svete stolice i Republike Hrvatske. Potez ministra Bošnjakovića ocijenio je pravno nedosljednim.

Stoga je, smatra Lombardi, neophodno je omogućiti zainteresiranim stranama da sjednu za stol i rasprave ovaj imovinski problem. Prema Vatikanu zainteresirane strane u ovom sporu su Biskupija porečko-pulska i predstavnici talijanskih benediktinaca u Istri. Drugim riječima, Dajla je za Vatikan unutarcrkveno, a ne međunarodno pitanje.

Tagovi:
Autor/ica 11.8.2011. u 11:32