Inicijativa mladih za ljudska prava: “Institucije RH trebaju oduzeti odlikovanja ratnim zločincima i nadoknaditi štetu žrtvama”

Nacional.hr
Autor/ica 29.11.2020. u 19:14

Inicijativa mladih za ljudska prava: “Institucije RH trebaju oduzeti odlikovanja ratnim zločincima i nadoknaditi štetu žrtvama”

Foto: novi.ba

Inicijativa mladih za ljudska prava – Hrvatska u nedjelju je uputila otvoreno pismo hrvatskom predsjedniku Zoranu Milanoviću, predsjedniku Vlade Andreju Plenkoviću i predsjedniku Sabora Gordanu Jandrokoviću povodom treće obljetnice presude Žalbenog vijeća u predmetu Prlić i drugi.

Iz Inicijative mladih napominju da se u posljednje vrijeme vidi želja za kritičkim suočavanjem s prošlošću koja uključuje priznavanje svih žrtava te ne zaobilazi preuzimanje odgovornosti za ratne zločine počinjene s hrvatske strane, te pozivaju najviše predstavnike vlasti da se na prikladan način odnose i prema žrtvama ratnih zločina počinjenih s hrvatske strane u okviru međunarodnog oružanog sukoba na teritoriju Bosne i Hercegovine u periodu od 1992. do 1994. godine.

Njihovo pismo u nastavku prenosimo u cijelosti:

“Iako su tri godine prošle od izricanja presude Žalbenog vijeća Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju u predmetu Prlić i drugi, ratni zločinci su još uvijek nositelji najviših odlikovanja Republike Hrvatske. Pravda za žrtve je neostvarena, a sudjelovanje vojno-političkog vrha Republike Hrvatske u udruženom zločinačkom poduhvatu devedesetih tijekom rata u Bosni i Hercegovini negira se.

Motivirani novim pristupima u komemorativnim praksama tijekom proteklih pola godine iz kojih je vidljiva želja za kritičkim suočavanjem s prošlošću koja uključuje priznavanje svih žrtava te ne zaobilazi preuzimanje odgovornosti za ratne zločine počinjene s hrvatske strane, pozivamo najviše predstavnike vlasti da se na prikladan način odnose i prema žrtvama ratnih zločina počinjenih s hrvatske strane u okviru međunarodnog oružanog sukoba na teritoriju Bosne i Hercegovine u periodu od 1992. do 1994. godine.

Na današnji dan, 2017. godine, pravomoćnom presudom završen je postupak dug trinaest godina koji je rasvijetlio ulogu hrvatskih političkih i vojnih čelnika u ratu u Bosni i Hercegovini kojom se utvrdila krivnja za počinjenje nekih od najtežih ratnih zločina Jadranku Prliću, Slobodanu Praljku, Milivoju Petkoviću, Valentinu Ćoriću, Bruni Stojiću i Berislavu Pušiću. Na treću obljetnicu te presude obraćamo se Predsjedniku Vlade Republike Hrvatske, Predsjedniku Hrvatskog Sabora te Predsjedniku Republike Hrvatske s konkretnim zahtjevima.

Pravomoćno osuđeni ratni zločinci Jadranko Prlić, Slobodan Praljak, Milivoj Petković, Valentin Ćorić i Bruno Stojić još uvijek nose neka od najviših odlikovanja Republike Hrvatske. Osim što to pokazuje ignoriranje činjenica utvrđenih od strane Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ), na taj način žrtvama se negiraju njihov status i patnja, a javnosti se zločinci prezentiraju kao heroji.

Predsjedniče Milanoviću, koncept udruženog zločinačkog poduhvata nije “izmišljotina”, već je pravna doktrina kojoj je značajan doprinos dan još u radu nürnberških sudova, a primjenjivana je i u praksi MKSJ-a. Utvrđene činjenice, iako ne idu u prilog narativa o obrambenoj i osloboditeljskoj ulozi Hrvatske u ratovima devedesetih, jesu hrvatska stvarnost s kojom se morate suočiti kako to ne bi morale činiti nadolazeće generacije. Upućujemo Vas stoga da oduzmete odlikovanja pripadnicima “šestorke” te da se za ratne zločine počinjene s hrvatske strane ispričate. Učinite to iskreno i javno, u prisustvu žrtava. Ostanite zapamćeni kao predsjednik kojem je prioritet bio pomirenje i izgradnja održivog mira, a ne politički oportunizam izgrađen na nacionalističkom mitu.

Premijeru Plenkoviću, doprinosi procesima pomirenja koje je Vlada RH ostvarila u proteklih pola godine na obljetnicama obilježavanja VRO Oluja te obljetnicama stradanja u Vukovaru, Škabrnji i Ovčari, primjeri su kako se odgovorno nositi sa stradanjima iz prošlosti. Učinili ste prve korake, potičemo Vas da nastavite u tom smjeru i da nađete efikasan i učinkovit način obeštećenja žrtava zločina počinjenih od strane pripadnika Hrvatske vojske (HV) i Hrvatskog vijeća obrane (HVO) u Bosni i Hercegovini.

Predsjedniče Sabora, “šestorka” je zajedno s Franjom Tuđmanom, Gojkom Šuškom te Jankom Bobetkom presudom Raspravnog vijeća, koju u tom dijelu Žalbeno vijeće MKSJ-a nije osporilo, utvrđena dijelom udruženog zločinačkog poduhvata koji je za cilj imao “dominaciju Hrvata u Hrvatskoj Republici Herceg-Bosni putem etničkog čišćenja muslimanskog stanovništva”. Pravomoćnim presudama spomenuta “šestorka” kriva je i odgovorna za kršenja zakona ili običaja ratovanja, teška kršenja Ženevskih konvencija te zločine protiv čovječnosti.

Za sve stradale od takvih pohoda hrvatskih snaga u Bosni i Hercegovini održite minutu šutnje u Hrvatskom saboru kao simboličnu gestu kojom ćete kao najviše predstavničko tijelo svih građana Republike Hrvatske odati počast žrtvama, pokazati razumijevanje za patnju stradalih, te tugu i bol preživjelih.”

nacional.hr

Nacional.hr
Autor/ica 29.11.2020. u 19:14