Hrvatsko desnilo: Zbog himne kazneno prijavio Josipu Lisac

G.B.
Autor/ica 20.2.2020. u 12:35

Hrvatsko desnilo: Zbog himne kazneno prijavio Josipu Lisac

Foto FB

Stanoviti Boško Županović, vlasnik portala Liburnija.com, podnio je kaznenu prijavu zagrebačkom DORH-u tvrdeći da je Josipa Lisac obezvrijedila hrvatsku himnu

Nakon što je Josipa Lisac u svom specifičnom stilu na inauguraciji petog hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića otpjevala ‘Lijepu našu’, čiju su izvedbu pozdravili iz najvišeg državnog vrha, uključujući premijera Andreja Plenkovića i predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića, desni krugovi ne prestaju s kritikama. Tako je njenu izvedbu himne kolumnist Tihomir Dujmović usporedio s pjevanjem nekoga kome zubar uzima otisak za protezu, a zasad je najdalje otišao stanoviti Boško Županović, vlasnik portala Liburnija.com iz Opatije.

Dalmatinski portal javlja da je zbog intoniranja himne ‘na omalovažavajući način’ na adresu Kaznenog odjela Općinskog državnog odvjetništva u Zagrebu poslao kaznenu prijavu protiv Josipe Lisac zbog kaznenog djela iz članka 349. Kaznenog zakona, odnosno povrede ugleda Republike Hrvatske.

U obrazloženju svoje bizarne prijave Županović navodi da je Lisac koristila izrugljive artikulacije i tonalitete koji, unatoč njenom osebujnom glazbenom opusu i izričaju, nisu društveno prihvatljivi. Drži da je kao osoba kojoj je hrvatski jezik materinji, morala znati da se takav oblik intoniranja u hrvatskom jeziku i kulturi uvijek koristi kroz oblike javnog izrugivanja ili omalovažavajućeg imitiranja nečije izjave, recitata ili glazbenog, odnosno, skladateljskog izričaja.

Portal dalje prenosi da Županović smatra da nijedan građanin, bez obzira bio on glazbeni umjetnik ili netko drugi, nema pravo tonalitetno, vokalno, gestikularno i manifestativno umanjivati težinu, ozbiljnost i značaj intonacije nacionalne himne.

‘Bilo kakvo umjetničko penetriranje u skladbenu, tekstualnu i glazbenu strukturu himne je nedopušteno. Takve modifikacije ili personalizacije mogu biti tolerirane u prepjevima drugih glazbenih izričaja uz suglasnost autora, no ne u himni. Način na koji je prilikom intonacije to radila osumnjičena apsolutno je izrugljiv i omalovažavajući zbog čega smatram da je iz istog proizašla osnova sumnje u počinjenje prijavljenog kaznenog dijela’, obrazložio je Županović, koji je predložio tužilaštvu da reproduciraju snimku javne intonacije himne s inauguracije, obave potrebne izvide te podignu optužnicu protiv Josipe Lisac.

Županović, a to nije nevažno za cijelu priču, po zanimanju je pravnik i nema nikakve veze s muzikom, kamoli da bi bio stručnjak, ali ga to nije spriječilo da izvedbu Josipe Lisac nazove degutantnom. ‘Čisto omalovažavanje. Naša himna posebno je lijepa i domoljubna i šalje lijepu i jasnu poruku. Nitko ne smije manipulirati s himnom. Nemam ništa ni protiv Josipe Lisac, ni protiv Zorana Milanovića. Neka on bude predsjednik svim građanima, kako je najavio, a ona neka nastavi sa svojim pjevanjem koja će izazivati različite reakcije, no smatram da himnu moje države nitko ne može tako intonirati i izvoditi. Pogotovo što se ovo dogodilo na inauguraciji predsjednika Republike, dakle, javnom događaju koji je bio iznimno medijski popraćen. Očekivao sam da će zavijati, ali ovako nešto. To je bilo ismijavanje na najgori mogući način. Ja sam se jučer sramio što sam Hrvat’, kazao je Županović, šaljući poruku Općinskom državnom odvjetništvu, čiji je nadređeni glavni državni odvjetnik Dražen Jelenić prije koji sat dao ostavku jer je uhvaćen s prstima u masoneriji.

Glavni urednik Novosti Nikola Bajto također je prije pet godina dobio kaznenu prijavu iz HSP-a zbog satirične pjesme ‘Lijepa naša haubico’, ali ju je Županijsko državno odvjetništvo 2017. odbacilo kao neutemeljenu.

Novosti

G.B.
Autor/ica 20.2.2020. u 12:35