Hrvatska na putu referenduma za povratak pobačaja u Ustav

Enis Zebić
Autor/ica 4.7.2022. u 09:47

Hrvatska na putu referenduma za povratak pobačaja u Ustav

Marš solidarnosti, Zagreb 2018., foto: Tomislav Miletic/PIXSELL

Lijeva i liberalna opozicija u Hrvatskoj najavljuju referendum kojim će zatražiti da se pravo na pobačaj uvrsti u Ustav.

Takva reakcija dolazi zbog straha da će američki primjer da je Vrhovni sud nakon 50 godina ukinuo presudu Roe v. Wade kojom je legalizirao pobačaj i pitanje zakonitosti pobačaja prepustio saveznim državama ohrabriti desnicu i u Hrvatskoj.

Iako je premijer i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Andrej Plenković na sjednici Vlade 30. lipnja kazao kako “ova presuda neće utjecati na Hrvatsku”, politička tajnica oporbene Socijaldemokratske partije Hrvatske (SDP) i saborska zastupnica Mirela Ahmetović mu ne vjeruje.

“Tako se govorilo i u Americi, pa vidite da je dovoljno da se imenuje nekoliko konzervativnih sudaca, i da se mišljenje njihovog Vrhovnog suda, koji vrši i funkciju kakvu kod nas ima Ustavni sud, promijeni. Mi se oslanjamo na zakon koji se kod nas krši. Kod nas žene nemaju pravo na izbor, nego je na snazi vrlo perfidno uskraćivanje prava žena na izbor kroz nepoštivanje zakonskih propisa i kroz onemogućavanje davanja zdravstvene usluge u brojnim bolnicama diljem Hrvatske”, kaže Mirela Ahmetović za Radio Slobodna Europa (RSE).

Nepovjerenje prema premijerovoj izjavi dijeli i saborska zastupnica i predsjednica oporbenog Građansko-liberalnog saveza (GLAS) Anka Mrak Taritaš .

“Taj je val iz Amerike već stigao do Europe. Pogledajte što se dešava u Poljskoj”, kaže Anka Mrak Taritaš za RSE.

Od socijalizma do neovisnosti

Ona se zalaže da se pravo na pobačaj uvrsti u tekst Ustava, kako je bilo u u vrijeme Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije.

U članku 272. Ustava Socijalističke Republike Hrvatske iz 1974. godine u poglavlju “Slobode, prava i dužnosti čovjeka i građanina” stajalo je kako je “pravo čovjeka da slobodno odlučuje o rađanju djece. To se pravo može ograničiti samo radi zaštite zdravlja”.

U tzv “božićnom” Ustavu iz 1990. godine, kada je HDZ već preuzeo vlast, ta je rečenica izbrisana.

“Formulacija koju ćemo mi predložiti je da žene imaju pravo na pobačaj, a da uvjete za pobačaj treba osigurati država. Ovo nije svjetonazorsko pitanje”, dodala je Anka Mrak Taritaš upozorivši da najnovije istraživanje javnog mnijenja pokazuju da su i birači stranaka desnog centra i desnice većinom protiv zabrane pobačaja, a ne samo birači lijevog centra i ljevice.

Zašto referendum?

Referendum je odgovor na vrlo konkretnu opasnost, kažu lijeve i liberalne stranke.

Naime, o usuglašenosti nekog zakona u Hrvatskoj sa Ustavom odlučuje Ustavni sud, koji je na poziciji da je sadašnji zakon koji regulira pravo na pobačaj u skladu sa Ustavom. Ustavni sud ima 12 sudaca i predsjednika, koje se bira na mandat od osam godina.

“Podsjećamo da se zbog prestanka mandata ili odlaska u mirovinu 2024. godine bira čak 10 novih sudaca. Dakle, ne želimo to ostaviti nikakvoj mogućnosti, slučajnosti ili čemu ostalom, nego želimo da to bude definirano u Ustavu”, poručuje predsjednica Kluba zastupnika Zeleno-lijevog bloka Sandra Benčić za RSE.

Naše sugovornice uvjerene su da će uspjeti prikupiti dovoljno potpisa za referendum.

“Nemojte sumnjati u SDP i njegov stav i namjeru da osigura ženama pravo na izbor”, odlučna je Mirela Ahmetović u ime svoje stranke.

Anka Mrak Taritaš uvjerena je i u uspjeh u prikupljanju potpisa i u uspjeh referenduma, kada jednom bude održan.

“Imamo političku volju, ali i sve drugo. Ono što me uvjerava u naš uspjeh je to da sam gledala ankete rađene zadnjih 20 godina, i otprilike je uvijek iznad 70 posto naših sugrađana apsolutno podržavalo pravo žene na pobačaj, odnosno pravo žene na izbor. Podrška se u tih 20 godina mijenjala možda jedan do dva posto”, kaže naša sugovornica.

Što kaže premijer?

Na sjednici Vlade 30. lipnja premijer se usprotivio uvođenju prava na pobačaj u Ustav, jer to pravo, kaže, već postoji.

“Bitno je da sagledamo ovu temu u kontekstu Hrvatske. Mi se zalažemo za zaštitu života od začeća, ali poštujemo pravo žene na izbor i zdravlje”, rekao je Andrej Plenković, hrvatski premijer.

“Želimo da prekida trudnoće bude što manje, ali statistika pokazuje da se to ne postiže zabranama. Zabrane ih mogu učiniti opasnima za zdravlje žena. Kao što je nedavno rekao predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović, zabrana ukidanja pobačaja bila bi protivna odluci Ustavnog suda, kao i eventualni referendum kojim bi se uvela ograničenja”, kazao je Plenković.

Kako bi se moglo pristupiti provođenju referendum, potrebno je da inicijatori referenduma prikupe 10 posto od ukupnog broja upisanih birača u Hrvatskoj.

Ta se brojka mijenja za koju tisuću gore ili dolje, ali iznosi oko 370.000. Iz lijeve i liberalne oporbe najavljuju da bi sa organizacijom prikupljanja potpisa krenuli već ujesen.

RSE

Enis Zebić
Autor/ica 4.7.2022. u 09:47