Naša stranka Mostar: Odbijamo dati legitimitet vječnom gradonačelniku

tačno.net
Autor/ica 18.9.2017. u 12:26

Izdvajamo

  • “Najbolju ocjenu rada vječnog gradonačelnika i Gradske uprave, na inicijativu Naše stranke u Federalnom parlamentu, dala je prošle godine Federalna inspekcija koja je izvršila reviziju trošenja novca iz gradskog budžeta. Podsjećanja radi, objavljeni izvještaj je bio negativan i sadrži 30 tačaka koje je gradska uprava trebala hitno ispraviti. Danas je tačno 13 mjeseci od objavljivanja tog izvještaja, a koliko javnost zna, gradonačelnik ništa nije poduzeo po tom pitanju,” – navodi Baralija.

Povezani članci

Naša stranka Mostar: Odbijamo dati legitimitet vječnom gradonačelniku

Ove upravljačke strukture su nelegitimne, nesposobne i neodgovorne i kao takve ih trebamo tretirati. Samo održavanje izbora i odabir novih sposobnih političarki političara nam može garantovati da će Mostar jednom steći uslove da bude kandidat za Evropsku prijestolnicu kulture, a svaka aplikacija koja se eventualno pošalje u međuvremenu, biće prosto anegdotalnog karaktera

Gradonačelnik Mostara, Ljubo Bešlić, pozvao je sve političke faktore u gradu na sastanak koji je održan jutros u Gradskoj vijećnici, a povodom potpisivanja zajedničke izjave kojom će se ozvaničiti kandidatura Mostara za Evropsku prijestolnicu kulture 2024. godine.

Glavni odbor Naše stranke Mostar odbio je svojim potpisom dati legitimitet za bilo kakav nastavak rada trenutnim upravljačkim strukturama Mostara.

“Ako sudimo prema načinu kako vječni gradonačelnik u odlasku, kao i birokratski aparat koji ga prati, te prijateljske firme kojima se dodjeljuju tenderi, izvode radove na gradskom kolektoru ili upravljaju preduzećima koja su zadužena primjerice za održavanje čistoće grada, njih ne samo da treba hitno smijeniti sa pozicija, nego pojedince treba i krivično goniti za nemar,” – izjavila je predsjednica GO NS Irma Baralija.

“Najbolju ocjenu rada vječnog gradonačelnika i Gradske uprave, na inicijativu Naše stranke u Federalnom parlamentu, dala je prošle godine Federalna inspekcija koja je izvršila reviziju trošenja novca iz gradskog budžeta. Podsjećanja radi, objavljeni izvještaj je bio negativan i sadrži 30 tačaka koje je gradska uprava trebala hitno ispraviti. Danas je tačno 13 mjeseci od objavljivanja tog izvještaja, a koliko javnost zna, gradonačelnik ništa nije poduzeo po tom pitanju,” – navodi Baralija.

Da je trenutnim vladajućim strukturama u Mostaru zaista stalo do kulture i kulturnog uzdizanja građanki i građana već bi to pokazali na neki način, a ne bi dozvolili da rijetka kulturna dešavanja i festivali budu prepušteni grupama entuzijasta koji izvore finansiranja traže u stranim ambasadama, jer ih je dugogodišnje iskustvo naučilo da od lokalnih vladara, osim prijetnji i ucjena za slobodno razmišljanje i djelovanje, malo šta drugo mogu dobiti.

Imajući u vidu navedeno, iz GO Naše stranke Mostar pozivaju sve ozbiljne političke faktore da bojkotuju farsu od pomenutog sastanka.

“Ove upravljačke strukture su nelegitimne, nesposobne i neodgovorne i kao takve ih trebamo tretirati. Samo održavanje izbora i odabir novih sposobnih političarki političara nam može garantovati da će Mostar jednom steći uslove da bude kandidat za Evropsku prijestolnicu kulture, a svaka aplikacija koja se eventualno pošalje u međuvremenu, biće prosto anegdotalnog karaktera”, zaključila je Baralija.

tačno.net
Autor/ica 18.9.2017. u 12:26