HDZ-ov splitski kirurg koji je dogovarao mito: Tko je Matijaniću kriv što nema vezu

Index.hr
Autor/ica 7.8.2022. u 16:42

HDZ-ov splitski kirurg koji je dogovarao mito: Tko je Matijaniću kriv što nema vezu

Foto: Index.hr

Hrvoje Tomasović, splitski kirurg, HDZ-ovac i ekstremni desničar koji je s kolegicom dogovarao uzimanje mita od pacijenata, na Facebooku je objavio status o smrti novinara Vladimira Matijanića. Tomasović je bivši šef splitskog HSP-a, a prije dvije godine je prešao u HDZ.

Podsjetimo, Index je 2015. objavio prepisku Tomasovića i kolegice Ivane Jukić na Facebooku, u kojoj se dogovaraju kako će iskamčiti mito od pacijenata koje si međusobno šalju, hvale se besplatnim mesom po koje moraju požuriti i punim prtljažnicima pića, ogovaraju kolege iz bolnice, ali i žale kako ne mogu živjeti od plaće. Tomasović je i javno branio davanje mita liječnicima.

“Nije baš da je bio sklon meni i mojim stavovima, ali uvijek mi je žao kada netko iznenada ode. Neosporno je da je bio vrhunski novinar vrlo opakog pera, ali bio je top profesionalac i treba mu odati počast premda bio na suprotnoj strani. Iskreno mi je žao zbog iznenadne smrti i ovim izražavam sućut njegovoj obitelji!” napisao je Tomasović o smrti Matijanića..

A onda je ispod statusa napisao sljedeći komentar:

“I još nešto! Ja nisam oni i ne likujem nad mrtvim neprijateljem. Ovo cipelarenje mrtvaca mi je odvratno. Što ga nije netko od velikih desničara kada su ga tako mrzili uhvatio za uši i prebio? Naravno da nisu, ali sada svi nešto likuju i otvaraju šampanjac. Čemu? Mrtvacu koji je umro na dosta blesav način!

Da je bio neki drugi novinara koji je dobar sa mnom sigurno bi me nazvao i ja bi sve napravio da mu pomognem i to pod odmah! On očito nije bio dobar ni s ovim njegovim jugo doktorima pa nije imao niti koga zvati osim hitne. Pa mene su samo ovo ljeto zvali najmanje jedno 5 puta zbog sličnih stvari. Možeš smatrati da je na kraju umro zbog svojih kvazi poštenih stavova kako mu ne trebaju protekcije i onda nema koga zvati za pomoć. Prijateljstva i postoje da se pomogne jedan drugome, ali on očito nije imao prijatelja niti među svojima! A ja kao desničar svakome pomognem odmah kad me nazove!”

Foto: Screenshot/Index.hr

O ovim izjavama Index.hr je tražio očitovanje od Hrvatske liječničke komore, Hrvatske udruge bolničkih liječnika i KBC-a Sestre Milosrdnice, u kojoj je Tomasović djelatnik.

Hrvatska udruga bolničkih liječnika reagirala je na objavu splitskog kirurga, HDZ-ovca i ekstremnog desničara Hrvoja Tomasovića, inače tipa koji je s kolegicom dogovarao uzimanje mita od onkoloških pacijenata, a koji je o smrti Indexovog novinara Vladimira Matijanića napisao da je Matijanić umro jer “nije bio dobar ni s ovim njegovim jugo doktorima pa nije imao koga zvati”.

Reagiranje HUBOL-a prenio je portal Index.hr u cijelosti:

“Hrvatska udruga bolničkih liječnika najoštrije osuđuje sramotnu javnu komunikaciju doktora Hrvoja Tomasovića vezano za slučaj tragično preminulog novinara Vladimira Matijanića.

HUBOL i njegovi članovi traže zdravstveni sustav koji jednako liječi sve pacijente, bili oni poznate ili nepoznate osobe, ‘moćni’ pojedinci ili ne. HUBOL stoga ponovno ističe temelj humanog javnog zdravstvenog sustava: zdravstveni sustav mora biti jednako dostupan svima, bez obzira na položaj pojedinca u društvu.
Osnova etičkog postupanja u medicini zacrtana je u Ženevskoj liječničkoj prisegi (poznatija kao Hipokratova zakletva) koja izrijekom i jasno obvezuje svakog liječnika da niti jedno obilježje u pogledu dobi, bolesti ili nemoći, vjere, etničkog podrijetla, roda, narodnosti, političke pripadnosti, rase, spolne orijentacije, klasne pripadnosti ili drugih čimbenika ne smije utjecati na njegovo liječenje bolesnika. HUBOL se dosljedno zalaže za sustav temeljen na kvaliteti, provjeri te kvalitete i postupcima poboljšanja kvaliteta zdravstvene usluge.

HUBOL je iskreno zgrožen napisanim stavom doktora Tomasovića i javno se ograđuje od takve neetičke komunikacije. Doktor Tomasović nije član HUBOL-a te ga stoga HUBOL, koji je udruga, ne može sankcionirati. Naime, kao i kod svih drugih udruga stegovni postupci mogu se voditi samo protiv članova udruge.

Međutim, HUBOL će podnijeti službenu prijavu protiv doktora Tomasovića nadležnim tijelima HLK-a. Također, HUBOL zahtijeva od svih hrvatskih institucija koje imaju mogućnosti sankcioniranja doktora Tomasovića, da to i učine. Udruga smatra da ovakvi sramotni istupi pojedinih zdravstvenih djelatnika nanose ogromnu ljagu plemenitom medicinskom pozivu.

Udruga bolničkih liječnika smatra kako je ključno istaknuti da liječnici ne podržavaju ovakve stavove i mišljenja te da ih smatraju nedoličnim i nedostojnim struke i etičnog postupanja i komunikacije”, stoji u priopćenju HUBOL-a.

Portal Index.hr danas je također objavio i uznemirujuće audiosnimke Matijanićevih poziva Hitnoj i bolnici.

Index.hr

Index.hr
Autor/ica 7.8.2022. u 16:42