Kristina Vidan: „PRESTANITE PONIŽAVATI OSOBE S INVALIDITETOM“

tačno.net
Autor/ica 12.2.2020. u 12:53

Izdvajamo

  • Jednakost u ovoj državi, zaključila je, samo je mrtvo slovo na papiru jer odluke donose oni koji ne shvaćaju da proračun ne služi plaćama dužnosnika, skupocjenim službenim automobilima i rezidencijalnim ljetovalištima za elitu koja ne zna niti ispuniti broj nekretnina u imovinskoj kartici.

Povezani članci

Kristina Vidan: „PRESTANITE PONIŽAVATI OSOBE S INVALIDITETOM“

Pravo na besplatno sjedenje u invalidskim kolicima, u zagušljivoj i hladnoj garaži trajekta pet puta godišnje nije povlastica, već gruba diskriminacija i nepoštivanje osnovnih načela socijalne države.

Poručila je to u srijedu potpredsjednica stranke Pametno Kristina Vidan, komentirajući najnoviju odluku Radne skupine za izradu Pravilnika o uvjetima i načinu ostvarivanja prava na povlašteni prijevoz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, kojom bi se pravo na besplatan prijevoz trajektom za osobe s invaliditetom ograničilo na pet puta tjedno za one s prebivalištem na otoku, dok bi se ostalima ograničilo na samo pet puta godišnje.

„Znaju li vladajući političari u Hrvatskoj s kakvim se poniženjima svakodnevno suočavaju osobe s invaliditetom? Znaju li da se na trajektima djeca s poteškoćama u razvoju voze zajedno s građevinskim materijalom u garažama? Tko uopće ima hrabrosti procijeniti koliko je puta tjedno dovoljno da roditelj trajektom preveze dijete s poteškoćama u razvoju s otoka na kopno?“, upitala je Vidan.

Kako je pojasnila, radna skupina ministarstva ovom je odlukom potpuno izignorirala zahtjev 30-ak udruga osoba s invaliditetom, iako bi neograničen besplatan prijevoz bio tek mlaka kompenzacija za nepristupačnu uslugu javnog prijevoza koju je država dužna osigurati. Od 35 trajekata, samo su dva prilagođena osobama s invaliditetom.

„Nakon punih deset godina lažnih obećanja i dvije godine borbe za osnovna prava, jedna od najugroženijih skupina u ovom društvu ponovno je izigrana i obespravljena. Pitamo se zbog čega državni dužnosnici, pa tako i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, imaju pravo na besplatan prijevoz o trošku hrvatskih građana, dok se osobe s invaliditetom kontinuirano omalovažava. Novac iz proračuna pripada građanima ove zemlje, a oni sasvim sigurno ne misle da bi djeci s poteškoćama u razvoju trebalo ograničiti prijevoz trajektom na pet puta godišnje “, kazala je Vidan, poručivši odgovornima da prestanu ponižavati osobe s invaliditetom.

„Nije li dovoljno da su do nedavno svi morali plaćati skupi prijevoz auta i pratitelja ili biti prisiljeni plovidbu trajektom prosjediti u kolicima u garaži, umjesto u putničkom salonu?“, rekla je potpredsjednica stranke Pametno.

Jednakost u ovoj državi, zaključila je, samo je mrtvo slovo na papiru jer odluke donose oni koji ne shvaćaju da proračun ne služi plaćama dužnosnika, skupocjenim službenim automobilima i rezidencijalnim ljetovalištima za elitu koja ne zna niti ispuniti broj nekretnina u imovinskoj kartici.

tačno.net
Autor/ica 12.2.2020. u 12:53