Uputili pismo predsjednici Evropske komisije Ursuli von der Leyen

Grupa europarlamentaraca traži da sredstva EU za RS ostanu zamrznuta

tačno.net
Autor/ica 13.12.2022. u 09:46

Grupa europarlamentaraca traži da sredstva EU za RS ostanu zamrznuta

Foto: Arhiv

Grupa europarlamentaraca uputila je pismo predsjednici Evropske komisije Ursuli von der Leyen o potencijalnom odmrzavanju sredstava EU za RS pri čemu je izrazila zabrinutost o tim navodima i zatražila da finansiranje prema RS-u ostane suspendirano sve dok njeno rukovodstvo ne pokaže ozbiljnu promjenu kursa.

Osmero europarlamentaraca je u svom pismu navelo da je odluka o zamrzavanju ovih sredstava pokazala političko vodstvo i hrabrost te su istakli da je u potpunosti u skladu sa vladavinom prava i uslovljavanjem koje je toliko potrebno da se ožive i unaprijede procesi proširenja zemalja Zapadnog Balkana. Oko 600 miliona eura IPA III finansija – uključujući ulaganja za drumske i željezničke veze na Koridoru V – trenutno je zamrznuto, zbog opasne secesionističke politike entitetskog predsjednika Milorada Dodika, koja direktno šteti suverenitetu zemlje i to je proEU budućnost.

“Komesar Várhelyi je prošle sedmice posjetio Bosnu i Hercegovinu i sastao se, između ostalih, sa entitetskim predsjednikom Miloradom Dodikom, nakon čega je ovaj u medijskim istupima ustvrdio da je postignut dogovor oko nastavka finansiranja entiteta RS. Kako komesar nije negirao izjave u AFET komitetu Evropskog parlamenta na direktno pitanje, dozvolite nam da direktno pribjegnemo vama”, stoji u pismu.

Oni su naglasili da su izuzetno zabrinuti zbog ovog potencijalnog obnavljanja fondova EU, budući da secesionistički zakoni i prijedlozi zvanično nisu povučeni.

“Štaviše, kontinuirani angažman rukovodstva entiteta RS sa Rusijom na najvišem nivou, uključujući izražavanje podrške ruskom agresorskom ratu protiv Ukrajine i njihovim nezakonitim takozvanim “referendima” za aneksiju teritorije Ukrajine, dokazuju da nije vrijeme za promjene kursa i nastavak finansiranja ovih projekata u RS”, objašnjavaju oni u pismu.

S obzirom na mađarsku blokadu sankcija EU prema gospodinu Dodiku i drugima odgovornim za trenutnu krizu, isplata sredstava iz IPA III de facto je jedina politička poluga koju imamo u ovom trenutku, tvrde europarlamentarci.

“Stoga vas pozivamo da intervenišete i osigurate da finansiranje EU prema RS-u ostane suspendirano sve dok njeno rukovodstvo ne pokaže ozbiljnu promjenu kursa, dokazujući svoju privrženost suverenitetu, teritorijalnom integritetu i vladavini prava Bosne i Hercegovine i zvanično povuče ove secesionističke zakone”, zaključili su oni.

Potpisnici ovog pisma su: Tineke Strik, Michael Gahler, Tonino Picula, Hilde Vautmans, Reinhard Bütikofer, Paolo Rangel, Dietmar Köster i Klemen Grošelj.

tačno.net
Autor/ica 13.12.2022. u 09:46