Gabriel Escobar održao sastanak sa članovima Predsjedništva BiH, naglasio da postoji otvorena mogućnost da Dodik povuče odluke koje je donio

tačno.net
Autor/ica 8.11.2021. u 14:36

Gabriel Escobar održao sastanak sa članovima Predsjedništva BiH, naglasio da postoji otvorena mogućnost da Dodik povuče odluke koje je donio

Foto: federalna.ba

Zamjenik pomoćnika državnog sekretara SAD-a i specijalni izaslanik američkog predsjednika za Zapadni Balkan Gabriel Escobar jučer je stigao u Sarajevo te je posjetu započeo susretom sa američkim ambasadorom u BiH Ericom Nelsonom, nakon čega su se susreli sa omladinskim aktivistima i poslovnim liderima. Danas je Escobar održao sastanke, u odvojenim posjetama, sa članovima Predsjedništva BiH, Željkom Komšićem, Šefikom Džaferovićem i Miloradom Dodikom.

Escobar i Nelson su se tokom jučerašnjeg dana susreli sa omladinskim aktivistima i poslovnim liderima o cijeni blokiranih reformi i političkih napora da se BiH pomjeri unazad, a ne naprijed, na njenom putu ka standardima EU za vladavinu prava, sigurnost i prosperitet.

“Tom prilikom diskutovalo se sa članovima ovih organizacija o vizijama budućnosti BiH sa akcentom na mlade u BiH i njihovu snažniju ulogu, te uključivanje u buduće pozitivne procese u BiH i regonu. Također je ponovljena poruka da rata u BiH neće biti i da se mladi posvete zajedničkoj svjetlijoj budućnosti, svom daljem obrazovanju i aktivnoj ulozi u izgradnji boljeg društva jednakih šansi i jednakih prava za sve građane u BiH”, kazali su iz organizacija “East West Bridge in BiH” i “Mladi za mir.”

Nakon današnjeg sastanka sa Escobarom, član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović je kazao, kako prenosi Klix.ba, da je Escobarova poruka na sastanku bila je jasna.

“Escobar je poručio da niko nema pravo da unilateralno ruši dostignuti nivo reformi. To je veoma važna poruka. BiH mora nastaviti evropskim putem i ispunjavati svoje obaveze na tom putu”, kazao je Džaferović.

Sljedeća stvar koja je istaknuta je ekonomska saradnja na području Zapadnog Balkana.

“Ja sam govorio da je BiH već 10. novembra potpisala određene ugovore. Moraju se raščistiti neke stvari kada je riječ o ‘otvorenom Balkanu'”, rekao je Džaferović.

Džaferović je dodao i da je bilo razgovora i o blokadama institucija BiH koje rade političari iz manjeg bh. eniteta.

“Ono što sam ja kazao je da je sadašnja blokada institucija BiH apsolutno neprihvatljiva, mora se odmah prekinuti. Niko neće postići nikakav rezultat na tom planu”, naglašava Džaferović.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić je nakon razgovora sa Gabrielom Escobarom kazao da sve što se tiče promjena Dejtona neće biti prihvatljivo SAD-u.

“SAD smatra da je proširenje Evropske unije na Zapadni Balkan dobrodošlo za EU, ne samo za nas. Oni smatraju da se trebaju pojačati pristupni procesi”, kazao je Komšić na konferenciji za medije.

Komšić je odgovorio i na dva pitanja novinara portala Klix.ba, da li je bilo govora o Izbornom zakonu i da li je bilo pritisaka na probosansku stranu.

“Nije bilo govora o Izbornom zakonu. Escobar nijednom riječju nije vršio pritisak na probosansku stranu”, odgovorio je.

Komšić je kazao i da na sastanku nije bilo govora o sankcijama pojedinim političarima u našoj zemlji.

Escobar se nakon sastanka sa članovima kolegija Predstavničkog doma i Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine obratio i medijima.

“Poruka koju ćete čuti i od lidera iz regiona je da rata neće biti”, kazao je on te naveo kako je osim ovoga razgovarano i o ekonomskim pitanjima, prenosi Klix.ba.

Prema njegovim riječima, druga stvar o kojoj je došao da razgovara ovdje je nevjerovatan ekonomski potencijal koji Balkan posjeduje, istaknuvši da je Balkan najbrže rastući dio Evrope u ovom trenutku.

“Upravo zbog ovog nevjerovatnog ekonomskog rasta, doduše dozvolite mi da kažem da BiH ne dijeli sve parametre tog rasta, ali upravo taj velikoi rast u regionu je razlog što ćete biti potrebni Evropi”, kazao je Eskobar.

Kaže da mu je drago da je imao produktivan sastanak s Miloradom Dodikom.

“Otvorena je mogućnost da se povuku odluke koje je donio, ali i najavio, odnosno odluke koje su usvojene u NSRS-u, ali i one koje je najavio da će uraditi”, izjavio je on.

Na kraju je kazao kako politička kriza povećava nedostatak povjerenja kod investitora da bi ovdje investirali.

tačno.net
Autor/ica 8.11.2021. u 14:36