Francuski desničarski parlamentarci prisustvovat će obilježavanju neustavnog dana RS-a

tačno.net
Autor/ica 8.1.2022. u 09:56

Francuski desničarski parlamentarci prisustvovat će obilježavanju neustavnog dana RS-a

foto: Avaz.ba

Dvojica francuskih radikalno desničarskih parlamentaraca prisustvovat će obilježavanju dana Republike Srpske koji je neustavan praznik.

Svoje prisustvo najavili su Thierry Mariani i Herve Juvin, članovi konzervativne Nacionalne fronte na čijem je čelu Marine Le Pen. Mariani je obavijestio da su već došli u Banju Luku koju je nazvao “glavnim gradom Republike Srpske”.

Kako je istakao, došli su na lični poziv člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine i predsjednika SNSD-a Milorada Dodika. Osim njega i Juvina, obilježavanju neustavnog praznika prisustvovat će i njihov stranački kolega Andrea Kotarac.

Prema pisanju francuskih medija, Mariani je u dugoj političkoj karijeri bio na nekoliko značajnih funkcija. Bio je zvaničnik jedne od najznačajnijih stranaka, Republikanske stranke. Djelovao je u ekstremno desnoj frakciji ove stranke, a onda se pridružio Nacionalnoj fronti.

Juvin je biznismen koji je u javnosti poznat i kao autor nekoliko knjiga. Savjetnik je Marine Le Pen. Jedan je od kolumnista magazina Elements koji je osnovao jedan od teoretičara francuske desnice Alain de Benoist.

klix.ba

Tagovi:
tačno.net
Autor/ica 8.1.2022. u 09:56