Forto: Skandalozna odluka Vijeća ministara da ozakoni privatno korištenje službenih vozila

tačno.net
Autor/ica 27.6.2017. u 21:56

Forto: Skandalozna odluka Vijeća ministara da ozakoni privatno korištenje službenih vozila

Delegat u Domu naroda FBiH Edin Forto reagovao je povodom informacije Transparency Internationala da je Vijeće ministara BiH posljednjim izmjenama i dopunama Pravilnika o uslovima nabavke i načinu korištenja službenih vozila omogućilo da se službena vozila mogu kontinuirano koristiti 24 sata.

„Na postojeću praksu korištenja službenih automobila, koje nije bilo u skladu s propisima, a na što su ukazali i revizori, Vijeće ministara je reagiralo usklađivanjem propisa sa svojom praksom, a ne prakse sa propisima. Time je Vijeće ministara pokazalo svoj odnos prema institucijama, javnim resursima i zakonima, a to je odnos neodgovornosti i želje da se javni resursi koriste u privatne svrhe. U potpunosti podržavamo prijedlog TI-a da se taksativno nabroje situacije i okolnosti u kojima je dopušteno koristiti službeno vozilo tokom dana i isključivo u službene svrhe“, kazao je Forto.

Forto je kazao da građani i javnost nemaju informaciju o tome koliko se godišnje novca troši na službena vozila.

„U Hrvatskoj postoje podaci da se godišnje troši oko 100 miliona KM. U BiH građani kontinuirano ukazuju na socijalno neosjetljivo korištenje službenih vozila od strane vlasti, čemu smo svjedočili mnogo puta“, dodao je Forto.

Forto je pokrenuo inicijativu prema Ministarstvu saobraćaja FBiH, kojom je tražio postavljanje obilježja na službena vozila tako da ista budu uočljivija (kao policijska ili taksi vozila).

„S obzirom na interes javnosti i građana, i negativna iskustva u vezi s korištenjem službenih vozila (nedopuštena preticanja, prekoračenja brzine, nepropisna parkiranja, itd.) – tražimo da građani dobiju mogućnost da procijene količinu, vrstu i način upotrebe službenih vozila. Ako vlasti smatraju da pravilno koriste službena vozila, ne postoji razlog da usvoje ovu mjeru i povećaju transparentnost“, zaključio je Forto.

tačno.net
Autor/ica 27.6.2017. u 21:56