Federalni zastupnik Nihad Čolpa: Procesuirati autora rasističkog teksta

tačno.net
Autor/ica 12.1.2019. u 18:21

Federalni zastupnik Nihad Čolpa: Procesuirati autora rasističkog teksta

Zastupnik u Federalnom parlamentu Nihad Čolpa i predsjednik Građanskog saveza rekao je da podržava nezavisnost medija i slobodu govora, ali je ocijenio da medijska zajednica također sama mora ustati i osuditi ratnohuškačke izjave u bh. medijima, koje dovode do povećanja međuetničkih tenzija u Bosnu i Hercegovini.

Čolpa u pisanoj izjavi za medije podsjeća na izjavu korisnika društvenih mreža, izvjesnog Tomislava Zelenike, koji je za Bošnjake rekao: „Muslimani, Bošnjaci, su vaša najveća i najopasnija prijetnja. Oni su ti koji žive za to da vas ne bude. Ni vas ni Srba niti bilo koga drugoga u ovoj zemlji osim njih samih. Oni su nasljedno predodređeni da izdaju, prevare i zabiju nož u leđa. Isto su napravili i prije 500 godina, i prije 150 i prije 70 i prije 30…”, te nastavio nazivati Bošnjake pogrdnim imenima.

Društvena mreža Facebook uklonila je poduži komentar Zelenike, ali je on kasnije objavljen na portalu Dnevnik.ba za kojeg Čolpa ističe da je veoma blizak Draganu Čoviću i HDZ-u.

U stavovima Zelenike, rekao je Čolpa, itekako ima elementa i krivičnog djela po članku 163. Krivičnog zakona FBiH, koji predviđa i do pet godina zatvora za javno izazivanje rasne ili vjerske mržnje, razdor ili netrpeljivost među konstitutivnim narodima i ostalim koji žive u Federaciji. Čolpa je istakako da je neophodno da u skladu sa navedenim propisima nadležni organi u što kraćem roku procesuiraju počinioca.

Patria

tačno.net
Autor/ica 12.1.2019. u 18:21