SAD predložile zakon za borbu protiv korupcije na Zapadnom Balkanu

RSE
Autor/ica 8.8.2022. u 10:35

SAD predložile zakon za borbu protiv korupcije na Zapadnom Balkanu

Foto: AP

Grupa američkih senatora iz Demokratske i Republikanske stranke predstavila je nacrt zakona koji ima za cilj podršku ekonomskom razvoju, trgovini i borbi protiv korupcije, uključujući izradu nacrta zakona o posebnim sankcijama za suzbijanje destabilizirajućih aktivnosti na Zapadnom Balkanu.

Nacrt zakona, inače poznat kao Zakon o demokratiji i prosperitetu Zapadnog Balkana, predstavili su demokratska senatorica Jeanne Shaheen, predsjednica Podkomiteta za Europu i regionalnu sigurnosnu suradnju, i republikanski senator Roger Wicker.

Inicijativa dolazi usred povećane zabrinutosti u regionu zbog rata u Ukrajini.

Senatorica Shaheen kaže da je odnos Sjedinjenih Država sa Zapadnim Balkanom ključan u ovom trenutku, gdje su evidentne namjere predsjednika Rusije Vladimira Putina da širi zloćudni utjecaj širom Istočne Europe.

“Novi dvostranački zakon jača trgovinu i investicije između SAD-a i Zapadnog Balkana, dok se bori protiv korupcije, kroz usvajanje posebnog zakona za sankcije protiv destabilizirajućih aktera. Sve to otvara put širim euroatlantskim integracijama”, rekla je Shaheen u predstavljanju inicijative na svojoj web-stranici.

Nacrt zakona nalaže državnom sekretaru da pruži tehničku pomoć svakoj zemlji Zapadnog Balkana u izradi nacionalne strategije za borbu protiv korupcije.

Također predviđa vraćanje u zakon dvije izvršne naredbe, koje bi garantirale ovlasti za sankcije protiv onih koji ugrožavaju mir i stabilnost na Zapadnom Balkanu i koji su umiješani u koruptivna djela.

Također ima za cilj promociju univerzitetskih partnerstava, poticanje angažiranja Mirovnog korpusa (Peace Corpsa) u regionu, stvaranje inicijative za liderstvo mladih na Balkanu, te prema zahtjevu Development Finance Corporation otvaranje ranije najavljenog ureda u regiji.

Senatorica Shaheen predvodila je skupinu američkih senatora koji su u aprilu posjetili Kosovo, Srbiju i Bosnu i Hercegovinu zbog zabrinutosti o utjecaju sukoba u Ukrajini na Zapadni Balkan.

Njihov posjet imao je za cilj jačanje veza između Washingtona i Zapadnog Balkana, suočenih sa stranim naporima da potkopaju mir.

Senator Wicker je rekao da bi prijedlog zakona “poslao snažan dvostranački signal da su Sjedinjene Države predane potpori diplomatije u regiji”.

Isto tako, senatori Dick Durbin, Thom Tillis, Chris Van Hollen, Ben Cardin i Chris Murphy podržavaju ovaj zakon.

Za senatora Tillisa, u vrijeme kada Rusija nastavlja svoj ilegalni rat protiv Ukrajine i prijeti saveznicima u NATO-u, regija Zapadnog Balkana je ključna za sigurnost Europe.

Senator Ben Cardin, predsjedavajući Komisije za sigurnost i suradnju u Europi, poznate kao Američka helsinška komisija, rekao je da su “u vrijeme kada su zemlje Zapadnog Balkana napravile velike korake prema demokratskom upravljanju, od završetka ratova u bivša Jugoslavija, političke podjele i rastuća korupcija prijete ugroziti ovaj napredak.

“Moramo nastaviti podržavati naše demokratske partnere i saveznike na zapadnom Balkanu. Ovaj dvostranački prijedlog zakona unaprijedit će regionalnu stabilnost i antikorupcijske napore stvaranjem programa koji potiču uključiv gospodarski razvoj, nacionalnu antikorupcijsku strategiju i pozivati na odgovornost one koji prijete miru na Zapadnom Balkanu”, rekao je.

Američki senatori vide prijedlog zakona kao priliku za daljnje jačanje odnosa između SAD-a i Zapadnog Balkana, proširenje gospodarskih mogućnosti i podupiranje napora za unaprjeđenje demokratije i iskorjenjivanje korupcije.

RSE

RSE
Autor/ica 8.8.2022. u 10:35