Gratz: Borba protiv diskriminacije u obrazovanju prioritet za 2015. godinu

tačno.net
Autor/ica 10.12.2014. u 12:47

Gratz: Borba protiv diskriminacije u obrazovanju prioritet za 2015. godinu

Danas je zastupnik u Parlamentu Federacije BiH iz Naše stranke, Dennis Gratz, pozvao zastupnike u zakonodavnim tijelima, ali i buduće nosioce izvršnih funkcija u vlasti, da konkretnim koracima pristupe rješavanju pitanja segregacije, asimilacije i diskriminacije u pristupu osnovnom i srednjem obrazovanju u Bosni i Hercegovini.

“Praksa podijeljenih škola u Srednjobosanskom i Hercegovačko-neretvanskom kantonu, ali i u nekim općinama izvan ovog prostora, poput Žepča, bez obzira na presudu Vrhovnog suda Federacije BiH neće nestati preko noći. Potrebno je da utvrdimo odgovorne strane, pristupimo usvajanju i primjeni zajedničkih planova i programa. S druge strane ne treba zaboraviti proteste koji i dalje traju u Vrbanjcima i Konjević Polju u RS-u, zbog postojanja etničkog i religijskog ekskluziviteta većinske skupine naspram povratničkih zajednica. To su dvije strane problema, a rješenje je jedno – integrisano obrazovanje sa zajedničkim pristupom bez diskriminacije”, kazao je Gratz.

Povodom Dana ljudskih prava, predstavnici Naše stranke će uputiti inicijativu političkim subjektima na svim nivoima, da prioritet po pitanju djelovanja u polju zaštite ljudska prava i borbe protiv diskriminacije u 2015. godini budu koraci ka integrisanom sistemu obrazovanja.

tačno.net
Autor/ica 10.12.2014. u 12:47