Esad Bajtal: Da, osipa se SDA, okamenjena struktura poslušnika!

Radio Sarajevo
Autor/ica 19.5.2021. u 13:31

Esad Bajtal: Da, osipa se SDA, okamenjena struktura poslušnika!

Da, osipa se jedna kruta, u nepotizmu, karijerizmu, neznanju i nepoštenju okamenjena struktura poslušnika, kaže za Radiosarajevo.ba profesor dr. Esad Bajtal, sociolog i politički analitičar komentirajući najnovija dešavanja u Stranci demokratske akcije (SDA).

Podsjetimo, sinoć je političku javnost iznenadio prilično oštar nastup potpredsjednika SDA Denisa Zvizdića, koji je otkrio da se “gasi zadji tračak nade da će ostati u SDA”. Iste večeri, slučajno ili ne i Mirza Čelik je podnio ostavku na mjesto u Povjereništvu SDA Ilidža, te iznio oštre kritike. Reakcije doskorašnjih uzdanica SDA su pomalo djelovale na koordinirane aktivnosti.

Pogledajte samo imena, od Harisa Silajdžića, Safeta Isovića i mnogih drugih, koja su napustila, ili, bolje reći, spasila se svojim odlaskom iz te privatno-dinastičke tvorevine koja ne priznaje ni znanje, ni misao, ni kritiku. O samokritici da i ne govorimo. Zato, već trideset godina, demagoški braneći sve svoje ispade, nepoštenje i nesposobnost, tapkaju u mjestu“, govori Bajtal.

Kako kaže, njihovo krajnje neznalačko bavljenje politikom, poslom koji su monopolski uzurpirali, i koji brane javno napadajući, blateći, osuđujući, ponižavajući svaki glas kritike oko sebe, izgubilo je svaki smisao i ljudsko značenje.

“Upravo zato, umjesto bilo kakvog napretka i vidljivih, a ne samo verbalnih uspjeha, padaju sve dublje i dublje u ponor beznađa i dezorijentacije u vremenu i prostoru. Sve u svemu, i u najkraćem, čini se da upravo za njih važi ona moralno-kritički opominjuća misao Dostojevskog: “Ako si se uputio prema cilju i putem počeo zastajkivati da kamenjem gađaš svakog psa koji laje na tebe, nikada nećeš stići na cilj”. Baš tako nekako”, smatra Bajtal, te dodaje:

“Oni nemilice, sa vrha Stranke, uz pomoć armije nepismenih botova i svojih ostrašćenih glasila, uporno i krajnje prizemno i prozirno, kao pse, gađaju najdobronamjernije kritičare, inteligenciju i zdrav razum ove zemlje”.

To nam, veli, pokazuje trodecenijsko, konkretno, politički i ljudski porazno iskustvo s njima i njihovom politikom.

“Dakle, i da se bolje razumijemo, ovdje samo izgovaram ono očigledno, svima vidljivo, što se više ničim ne da maskirati i prodavati javnosti pod egidom tobožnjeg patriotizma i brige za gladni, poniženi i obespravljeni nacion iza koga se nemoralno i licemjerno veće decenijama kriju. Nije moje da sudim. Ali ako ne vjeruju, neka oslušnu jetki glas nezadovoljnog i ojađenog naroda, na ulici, u kafani, društvenim mrežama … i sve će im konačno, biti više nego jasno”, zaključio je Bajtal.

Radio Sarajevo

Radio Sarajevo
Autor/ica 19.5.2021. u 13:31