OŠ Malta Sarajevo: Pruduženi boravak roditelji plaćaju i kad djeca nisu tu

tačno.net
Autor/ica 31.8.2018. u 17:23

OŠ Malta  Sarajevo: Pruduženi boravak roditelji plaćaju i kad djeca nisu tu

Izmjenama ugovora o produženom boravku učenika u OŠ Malta za tekuću školsku godinu ukinuto je umanjenje cijene u slučaju bolesti djeteta. I dok ogorčeni roditelji naglašavaju da je ova praksa sramotna i kriminalna, direktor OŠ Malta Hasičić Asmir, izmjene ugovora pravda rentabilnošću poslovanja. 

Prema riječima roditelja učenika OŠ Malta pretprošle godine u ovoj obrazovnoj instituciji uveden je produženi boravak u modelu da su djeca mogla koristiti poludnevni i cjelodnevni boravak.

“Prošle godine se ukida poludnevni boravak a uvodi dnevni po cijeni od 200,00 KM. Po tom ugovoru cijena je po danu bila definisana sa 10,00 KM, a u slučaju izostanka djeteta zbog bolesti i prethodne najave školi u minimalnom trajanju više od 6 dana, odbitak po djetetu je iznosio 5,00 KM. Za dvoje djece, popust pri korištenju usluga produženog boravka je bio 10% po djetetu, što znači da je cijena za dvoje djece iznosila 360,00 KM. Međutim, ove godine, a sve iz razloga mnogobrojnih pritužbi roditelja na uslove i ishranu produženog boravka iz kojeg djeca izostaju najmanje 7 dana mjesečno, koristeći svoj položaj i moć, direktor je kreirao novi akt škole koji tek treba biti usvojen od strane školskog odbora, a ogorčeni roditelji potpisali su nove ugovore koje Vam dostavljamo u prilogu.”

ugovor skola

Kako zabrinuti roditelji naglašavaju, ova obrazovna institucija akumulira znatna sredstva na račun roditelja koji ne mogu da ostave svoju djecu kući. Prema njihovim riječima ni ovogodišnji pravilnik o ishrani koji je donesen od strane Ministarstva obrazovanja neće biti u upotrebi jer je OŠ Malta prošle godine potpisala tenderski ugovor sa dobavljačem preduzećem MBA.

“Namiču vlastite prihode preko grbače roditelja, koristeći činjenicu da roditelji nisu u mogućnosti ostaviti dijete samo u kući. Ni pravilnik o ishrani koji je usvojen nedavno neće biti u upotrebi do polovine naredne godine, jer je škola potpisala prije godinu dana tender za dobavljača MBA koji ni po čemu nije zadovoljio ni ukusan ni solidan obrok za djecu. Napominjemo da su sredstva koja škola stiče od usluga produženog boravka vlastita sredstva škole koja se koriste za nabavku školskog materijala, ishranu produženog boravka te čišćenje.”

Za razliku od OŠ Malta odbitak u slučaju bolesti u drugim sarajevskim školama nije ukinut. Pa takva cijena produženog boravka u OŠ Grbavica za jedno dijete iznosi 220,00 KM, za dvoje 350,00 KM, a odbitak u slučaju bolesti je 10,00 KM po danu, s tim da novi pravilnik o ishrani stupa na snagu s početkom ove školske godine. U osnovnoj školi “Osman Nuri Hadžić” za jedno dijete roditelji plaćaju 200,00 KM, dvoje djece 340,00 KM, a umanjenje za izostanke iznosi 10,00 KM po danu u slučaju izostanka dužeg od 5 dana. Prema riječima roditelja slični uslovi kao i u navedenim školama su i u ostalim školama poput  OŠ Čengić Vila 1, OŠ Isak Samokovlija…

Roditelji postavljaju pitanje da li OŠ Malta ispunjava Zakon o minimalnim standardima uslova za produženi boravak obzirom da, prema njihovim riječima, djeca nemaju obezbjeđen mokri čvor te kvadrature prostora predviđenog za boravak djece.

“Dakle, roditelji će otrpiti, stisnuti se, kupiti djetetu second hand patike za tjelesni, moliti prijatelje da djetetu poklone stare iznosane zimske jakne jer roditelji za 10 mjeseci moraju izdvojiti samo za  troškove produženog boravka 2.000 KM. Ako napravimo dobru finansijsku računicu, računajući u prosjeku da u produženom boravku svakodnevno ima minimalno 150 učenika izuzimajući troškove plata pedagoških radnika, fakture dobavljača hrane, nabavke materijala dolazimo do jedne lijepe zarade vlastitih sredstava škole u iznosu od minimalno cca 80.000,00 KM. A ko to plaća? Mi, roditelji!”

Ukoliko dijete bude bolesno mi  ćemo nastupiti humano

Asmir Hasičić direktor OŠ Malta naglašava da bez obzira na promjene ugovora, ukoliko djeca zbog bolesti budu duže odsutna, cijena produženog boravka će se regulisati.

“U takvim slučajevima roditelji obično obavijeste školu da dijete ima ospice ili nešto slično i mi ćemo to lahko regulisati. To nije sporno. Uvijek se ide u korist djece i roditelja. Nažalost, roditelji imaju običaj da dijete ne dođe dan ili dva na produženi boravak i onda mi ispaštamo i trpimo penale. Kad je u pitanju dulji period mi nećemo to naplaćivati ali moramo znati. Zbog nedolaska na jedan ili dva dana, a što su roditelji očekivali da im se odbija, mi smo morali plaćati hranu od svojih sredstava. Tražeći rješenje vidjeli smo da JU Djeca Sarajeva ovako funkcioniše od 2013. godine.”

873x400

Foto: TV Alfa

Govoreći o novom pravilniku o ishrani Hasičić ističe da tenderski ugovor sa MBA ističe u novembru ove godine te da će se tada početi primjenjivati. S tim da će novi pravilnik o ishrani uticati na cijenu produženog boravka.

“Tender nam ističe otprilike u novembru. S novim pravilnikom uvodi se kvalitetnija ishrana, riba orašasti plodovi itd. Normalno da se više neće moći ponuditi cijena hrane od 5,00 KM kao do sada nego će to biti minimalno 6,00 KM. Samim time školski odbor će s novom javnom nabavkom i primjenom novog pravilnika o ishrani izvršiti novu korekciju cijena. To je sve već predstavljeno Vijeću roditelja i roditelji nemaju zamjerke na to jer je svako spreman za svoje dijete izdvojiti 15,00 ili 20,00 KM više. Ako je cijena 200,00 KM mjesečno, 105,00 KM ode trenutno na hranu a 95,00 KM na neto i bruto plaću uposlenika. OŠ Malta svoje radnike plaća prema Zakonu i kolektivnom ugovoru dakle 95,00 KM se plaća jedan radnik koji vodi grupu od 20 do 22 djece.”

Asmir Hasičić ističe da OŠ Malta ispunjava sve standarde te posjeduje saglasnost Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade KS.

“Što se tiče uslova mi pratimo pedagoške standarde počevši od površine koja mora biti po djetetu. Mi otprilike imamo 90 učenika, trenutačno renoviramo dvorište tako da će djeca moći biti na zraku. Mi imamo apsolutno sve kao i suglasnost ministarstva. Želim samo da napomenem da usluga produženog boravka nije obavezna i mi kao obrazovna institucija nismo dužni da to nudimo. Vi imate privatne usluge produženog boravka po cijeni od 270,00 KM kod nas je 200,00 KM. I mislim da je ta cijena fer i korektna ali po mom mišljenju nije korektno da mi plaćamo penale za roditelje.”

Prema informacijama iz medija samo za elementarno opremanje djeteta za školsku godinu potrebno je izdvojiti preko 400,00 KM. S dodatnim troškovima školovanje djece u BIH predstavlja jedan od značajnijih finansijskih izazova postavljen pred roditelje. U tom kontekstu možda možemo posmatrati i porazne statističke parametre o sve manjem broju upisane djece u bh školama.

tačno.net
Autor/ica 31.8.2018. u 17:23