EKSPRESIVNOST, KULTIVIRANOST LIKOVNOG IZRAZA I JASNOĆA IDEJE

S.L.
Autor/ica 1.3.2019. u 14:16

EKSPRESIVNOST, KULTIVIRANOST LIKOVNOG IZRAZA I JASNOĆA IDEJE

U galeriji Aluminij otvorena izložba „San jednog neba“ akademske slikarice Alise Teletović

Akademska slikarica Alisa Teletović predstavila se mostarskoj publici sa dvadesetak radova rađenih kombinovanom tehnikom, izborom iz posljednjeg ciklusa koji je nastao u periodu 2017-2019. godine. Izložba je pred brojnom publikom otvorena u Galeriji Aluminij, kultnom mjestu umjetnosti, koja je do sada ugostila respektabilna imena ne samo bosanskohercegovačke likovne scene nego i regiona. Za ovu priliku autorica je napisala tekst biografskog karaktera,  zanimljivih promišljanja o prolaznosti života i kreativnom radu koji je kao performans izveo Šerif Aljić, pravak Narodnog pozorišta u Mostaru. Iz performansa saznajemo da je njena životna staza išla od Mostara preko Čapljine, Splita, Zagreba, Klagenfirta, Beča, Australije, Sydneya, Melbournea, Roxby downa, Perta i Sarajeva, čime je željejela istaći bogatstvo spoznaja drugih i drugačijih čime se obogaćivala i nadahnjivala.

Direktor Galerije Aluminij Darko Juka je podsjetio na referenetne tačke ove umjetnice istakavši činjenicu da je u njenom ekspresivnom likovnom izrazu sublimisana specifična likovna poetika.

O radovima je govorio  novinar i publicist Zlatko Serdarević podcrtavši činjenicu o Alisinom neprestanom prizivanju potrebe za još većom ljubavi među ljudima kao jedinom spasu iz opskurnosti današnje zbilje.

-Kao što mornar na prostranoj pučini osjeća blizinu luke, na skoro identičan način umjetnica, nekom prirodnom silom određena i blagosiljana da otvara zastore iza kojih se smješi duh i dah ljubavi, baš u svemu, pa čak i preko dva brda naslonjena jedno na drugo, vidi trijumf ljubavi. Kad na ovim radovima dodiruje sunce i uživa u pojavi padanja zvijezda, otkrivajući začudni svijet kosmičke harmonije i ljepote, tad emanira radost i ona je kontinuirano prati kao sastavnicu njenog bića, njenog promišljanja o vrijednostima prolaznog svijeta, a kao znak i pečat svog trajanja, onim što će doći, ostavlja pinakoteku, kao svoju zadužbinu ili legat. Poruka, ako je treba tražiti, sublimisana je u snazi duha-dakle umjetnosti i dominaciji ljubavi iz koje se rađa. Postoji slika sa tmurnim oblacima kao refleksija na kataklizmično vrijeme, ali plavet kao opsjena ne nestaje. Djela ne samo da pokazuju uzvišene poetske i estetske komponente, nego ujedno iskazuju subjektivne stavove ove umjetnice o savremenim društvanim fenomenima, upućujući na svjetove ljepote življenja sa dominacijom istinskih ljudskih vrijednosti i kosmopolitizma, istakao je Serdarević.

Izložba pod nazivom „San jednog neba“ upućuje na čovjekov smisao egzistiranja ispod dijela neba koji svaku  jedinku natkriljuje i čini njen svijet.

-Ekspresija i poetika osjećaja prema ovom momentu u kojem živimo je nadasve i prvenstveno lekcija za življenje. Slike pričaju o tome da kad odemo da spavamo, da se opet budimo i da se naše energije mijenjaju i razmjenjuju. One pričaju kako idemo praznih ruku, da nosimo samo ljubav i ostavljamo samo ljubav, jedni prema drugima. Dolazimo sa lekcijama života i onim što smo, ko smo i šta nosimo-koji kamen nosimo. I dok nesvjesno postojimo, bitišemo, mi nismo bolji od cvjeta koji u svojoj nesvjesti postoji, raste i uvene, dođe neki drugi i sve se nastavlja. Ali, zar mi nemamo veće ambicije, bolja rješenja, da iza sebe ostavimo legat, svoju zadužbinu rađenu svojim djelom. To je početak nade i ljepota življenja, poručila je Alisa Teletović na otvaranju izložbe.

Pastelne i prozračne boje bogate palete sa aromom juga su u potpunoj korelaciji sa doživljajem i psihološkim  stanjem vlastite imaginacije izazvanim pojavnim svijetom. Likovna elokvencija izloženih slika je na zavidnom nivou, utemeljena na snažnom umjetničkom izrazu i izgrađenom metjeu. Riječ je o zreloj umjetnici  koja dariva svoj neobični likovni vokabular i unutrašnji svijet koji tako sočno podastire. U slikama poetskog naboja, sa akcentiranim mediteranskim koloritom, svojstvenim starijoj generaciji mostarskih slikara poput Karla Afana de Rivere, Juse Nikšića, Mladena Solde, Mehe Sefića, Kreše Ledića, Vlade Puljića, Ice Voljevice i Tihomira Cuce Stajčića, prepoznajemo nadu i vjeru u nadolazeće vrijeme, bez obzira na aktuelni sunovrat elementarnih ljudskih vrijednosti poput morala, opšte kulture, ljudskosti i regula. Alisino umjetničko djelo, segmentarno prezentirano na ovoj postavci, u kompletnom ciklusu, nudi bolji svijet, vjerujući da iskustvo drugih svjetova predstavlja uslov za upoznavanje sopstvenog.Profinjenost raskošnog mediteranskog kolorita, kultiviranost likovnog izraza i jasnoća ideje su glavne karakteristike izloženih djela pred kojima čovjek postaje plemenitiji.

Alisa Teletović je diplomirala 2000. godine na univerzitetu u Melburnu a do sada je izlagala u Rusiji, Srbiji, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i Australiji. Potiče iz ugledne i poznate mostarske porodice Bakamovića. Djetinjstvo je provela u Mostaru i upravo je taj period ostavio snažan pečat u njenom likovnom izrazu.

S.L.
Autor/ica 1.3.2019. u 14:16