Džaferović osudio ruske poteze: BiH podržava integritet Ukrajine

tačno.net
Autor/ica 22.2.2022. u 10:46

Džaferović osudio ruske poteze: BiH podržava integritet Ukrajine

Photo: Armin Durgut/PIXSELL

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović oglasio se povodom krize u Ukrajini poručivši da osuđuje ruske poteze da prizna nezavisnost Donjecka i Luganska – dvije ukrajinske teritorije.

“Bosna i Hercegovina poštuje i podržava teritorijalni integritet i suverenitet Ukrajine. Osuđujem odluku Ruske Federacije da prizna dvije ukrajinske regije kao države, čime je izvršena flagrantna povreda međunarodnog prava”, kazao je Džaferović.

Predsjedništvo BiH kao institucija se još nije oglasilo i teško je i očekivati da se oglasi s obzirom na to da kritika Rusije ne može dobiti konsenzus zbog stavova Milorada Dodika, koji će izvjesno biti na strani Rusije.

Tako da sada možemo očekivati individualne poruke političara, javlja S. H. Klix.ba.

Teritorijalni integritet i suverenitet država članica UN se mora poštovati, poručio je danas i predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić reagujući na potez Rusije da prizna odcjepljene dijelove Ukrajine.

Komšić je dodao kako su teritorijalni integritet i suverenitet država članica UN zagarantirani međunarodnim pravom.

“Nasilne akcije pojedinih država koje svoje aspiracije za teritorijima drugih država žele ostvariti vojnom silom moraju naići na snažnu osudu i odgovor institucija UN-a i civiliziranog svijeta.

U tom smislu najoštrije osuđujem napad Rusije na teritoriju Ukrajine”, poručio je predsjedavajući Predsjedništva BiH, javlja Radiosarajevo.ba.

tačno.net
Autor/ica 22.2.2022. u 10:46