Dostupna digitalna verzija Bosanskog atlasa ratnih zločina 92-95

Mirsad Tokača/tacno.net
Autor/ica 20.12.2019. u 14:11

Dostupna digitalna verzija Bosanskog atlasa ratnih zločina 92-95

Od danas Atlas može biti digitalno nadopunjavan tako što ćete Vi koji imate informacije ili fotografije o ratu moći ih slati Istraživačkom dokumentacionom centru koji će ih naknadno objaviti. Također, možete provjeravati i pregledati imena, događaje koji su već objavljeni u Atlasu

Digitalni Atlas je rezultat dugogodišnjeg obimnog rada u polju dokumentovanja ratnih zločina počinjenih na teritoriji Republike Bosne I Hercegovine. Atlas je, prije svega, proizvod projekta „Ljudski gubici u Bosni i Hercegovini 1991-1995“, koji predstavlja osnovu svih istraživačkih projekata IDC-a. Informacije predstavljene na Google Earth karti dolaze iz niza drugih programskih projekata IDC-a, između ostalog to su Pozitivne priče, Sjećanja i spomen-obilježja, Javne debate o spriječavanju sukoba, Monitoring suđenja za ratne zločine i brojne druge aktivnosti.

Iza svake lokacije označene na Atlasu su godine obimnog rada na terenu, sakupljanja podataka i unakrsne provjere informacija. Informacije dostupne na Atlasu, podržane su brojnim dokumentima, svjedočenjima, video zapisima i fotografijama. Štaviše, vizualna dokumentacija i izjave žrtava i svjedoka o ratnim dešavanjima su često popraćene sa skorijim fotografijama lokacija zločina. Također, da bi dokumentovali trenutno stanje mjesta gdje su počinjena stravična zvjerstva, prikupljena je foto dokumentacija koja pokazuje da nije rijedak slučaj da su mjesta masovnih grobnica pokrivena samo žbunjem i travom. U ovom smislu, Atlas dokumentuje ne samo ratne događaje, već i trenutno stanje i naš odnos prema očuvanju kolektivnog sjećanja na ratnu prošlost. Tim IDC-a je do sada posjetio i geokodirao hiljade mjesta na kojima su počinjeni ratni zločini. U ovom trenutku Atlas sadrži blizu 5.000 geokodiranih tačaka. Mjesta i dokumentacija do sada dostupna kroz Atlas je samo kapljica u moru obimne dokumentacije o zločinima koju činimo javno dostupnom. Da bi se digitalizirali i predstavili svi dokumenti IDC-a na Atlasu i geokodirale sve potrebne lokacije, tim IDC-a mora nastaviti svoj rad na Atlasu i u budućnosti.

Bosanski atlas ratnih zločina koristi Google Earth tehnologiju i dokumentarne dokaze iz arhiva IDC-a i drugih izvora da izgradi kompletnu, pogodnu za pretraživanje i geografski preciznu sliku mjesta ratnih zločina, ratnih razaranja i svih ljudskih gubitaka. Svako ko ima pristup internetu može dobiti fajlove Atlasa i koristeći Google Earth zumirati kartu Bosne, a zatim izabrati sadržaj koji ga interesira i dodatno zumirati sva područja u državi i vidjeti lokacije masovnih grobnica, masovnih silovanja i ubistava, mjesta uništenih kulturno-historijskih, vjerskih i privrednih objekata, mjesta komemoriranja i spomen obilježja povezana s tim događajima u periodu 1992-1995.

Atlas je jednostavan i efikasan alat koji pruža pristup i obrazuje i naoružava korisnika činjenicama o događajima i posljedicama agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu. Korištenjem interneta čiji broj korisnika raste svake godine, posebno među mlađom generacijom, procenat ljudi koji traže podatke i informacije će se, također, povećavati. Projekat je posebno prilagođen ciljnim grupama kao što su istraživači i studenti, koji će uz pomoć Atlasa imati pristup nepristrasnim informacijama o ratu. U principu, primjenjivost Atlasa kao edukativno-informativnog alata je limitirana samo pristupom internetu i kreativnošću korisnika.

Atlas će postepeno biti punjen sa sve više i više podataka. U tome možete pomoći svi. Od danas Atlas može biti digitalno nadopunjavan tako što ćete Vi koji imate informacije ili fotografije o ratu moći ih slati Istraživačkom dokumentacionom centru koji će ih naknadno objaviti. Također, možete provjeravati i pregledati imena, događaje koji su već objavljeni u Atlasu. 

Ukoliko posjedujete neke informacije javite se na adresu Centra.

Mirsad Tokača/tacno.net
Autor/ica 20.12.2019. u 14:11