Akademija Balkanika Europeana osnovana u Bukureštu

Gariwo
Autor/ica 8.11.2017. u 13:05

Akademija Balkanika Europeana osnovana u Bukureštu

U Bukureštu je 21. oktobra osnovana i zvanično počela sa radom Akademija Balkanika Europeana (ABE), kulturna i naučna institucija nadnacionalnog karaktera.

Tragom misli Nikolasa Bouvijea da je „Balkan srce Evrope“, iznetoj u proročkoj knjizi Put svijeta skupina umjetnika i intelektualaca iz država Zapadnog Balkana, svjesna opasnosti od nacionalnih kriterijuma kao jedine strategije zaštite nacionalnih interesa, bez širenja duhovnog polja integracije i tragičnog ishoda u vremenu političkih autokratskih balkanskih režima u kojima političko i zločin i korupcija svakodnevno uništavaju puteve nade i ljudskog dostojanstva, odlučila je formirati Akademiju Balkaniku Europeanu.

Osnivački komitet i Komisija matičara radili su strpljivo i pregnantno na ovom projektu od majskog simpozija Hamlet-biti ili ne biti, održanog u Skoplju na tamošnjem Fakultetu audiovizualnih umjetnosti. Na čelu tima nalazio se univerzitetski profesor iz Londona Jean-Patrick Connerade, predsjednik European Academy of  Sciences, Arts and Letters (EASAL).

Osnivački komitet, prijedlozima matičara izabrao je za predsjednika ABE Iona Caramitrua,  rumunskog režisera i glumca, direktora Nacionalnog teatra Karađale iz Bukurešta, a za generalnog sekretara akademije izabran je makedonski književnik Jordan Plevneš.

Statutom ABE predviđeno je da sastav Akademije čini trideset pet akademika iz Rumunije, Bugarske, Makedonije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Srbije, Albanije, Kosova,Turske i Grčke.

Broj od trideset pet članova je striktan i može se  dopunjavati isključivo smrću nekog od članova Akademije, a za članove je sada izabrano dvadeset osmoro. Iz Albanije Bashkim Shehu, književnik, Kujtim Çashku, reditelj i scenarist i prof. dr. Vasil S. Tole, kompozitor i etnomuzikolog; iz BiH Gradimir Gojer, pisac, reditelj i teatrolog, Jasmila Žbanić, rediteljka i Marina Finci, slikarka; iz Bugarske Alek Popov, pisac, Delia Chausheva, slikarka, Elena Panayotova, filmska rediteljka i  Hristo Boytchev, pisac; iz Grčke Anastasis Vistonitis, pisac i Yiorgos Chouliaras, pesnik; iz Kosova Arta Dobroshi, glumica i Veton Nurkollari, fotograf; iz Makedonije Jordan Plevneš, pisac, Aleksandar Prokopiev, pisac i Elizabeta Sheleva, pisac; iz Crne Gore Branislav Mićunović, pozorišni reditelj; iz Rumunije Ion Caramitru, glumac i Ana Blandiana, pisac, Georges Banu, pozorišni kritičar i Matei Vişniec, pisac; iz Srbije Isidora Zhebeljan, operska pevačica, Slobodan Šijan, filmski reditelj i Vladislav Bajac, pisac, prevodilac i izdavač; iz Turske Bedri Baykam​, slikar, Prof. Dr. Gül İrepoğlu​, istoričarka umjetnosti i Nedim Gürsel, pisac.

Počasnim članovima proglašeni su: Orhan Pamuk (Turska), Marina Abramović (Crna Gora), Evanghelos Odysseas Papathanassiou – Vangelis (Grčka), Jean-Patrick Connerade​ (UK) i Svetlana Broz (BiH).

Gariwo
Autor/ica 8.11.2017. u 13:05